MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Pro-rysk seger i samtliga folkomröstningar

Kriget i Ukraina

publicerad 28 september 2022
- av Redaktionen
Den pro-ryska sidan segrade med mycket stor marginal.

Medborgarna i folkrepublikerna Luhansk och Donetsk och i länen Cherson och Zaporizizja har med stor majoritet röstat ja till att ansluta sig till Ryssland. Folkomröstningarna som av Ryssland ses som mycket viktiga och fullt legitima har fördömts av Väst och anklagats för att vara riggade och bryta mot folkrätten.

I samtliga fyra regioner segrade den pro-ryska sidan stort och befolkningarna röstade med mycket bred marginal ja till att officiellt ansöka om att uppgå i den ryska federationen. I folkrepublikerna Donetsk och Luhansk röstade drygt 99 respektive 98 procent av medborgarna för en anslutning till Ryssland och i Zaporizjza och Cherson slutade omröstningarna med 93 respektive 87 procent av rösterna för att uppgå i den ryska federationen.

I såväl de fyra regionerna som i Ryssland ses resultatet som en stor seger. Rysslands president Vladimir Putin förväntas hålla ett tal till nationen under fredagen där han kommenterar resultaten.

Ryssland har också bekräftat att processen med att uppta de fyra områdena i den ryska federationen kan påbörjas redan tidigt under nästa vecka. Flera av de pro-ryska ledarna i folkrepublikerna och länen har också deklarerat att de snarast möjligt kommer att ansöka om att accepteras in i Ryssland.

I Ukraina och Väst är tongångarna inte lika muntra. Där förkastas folkomröstningarna istället och kallas för ”folkrättsvidriga” och ”riggade”. Ett stort antal västerländska politiker har fördömt såväl omröstningarna som resultaten och hävdat att Ryssland med vapenhot försöker legitimera annekteringen av ukrainskt territorium.

Ukraina och dess allierade har också deklarerat att regionerna i fråga kommer att betraktas som tillhörande Ukraina – oavsett utfallet i folkomröstningarna. Den ukrainska ledningen låter också meddela att man kommer att fortsätta ”befria” sina territorier från Ryssland.

Processen med att integrera de nya regionerna i ryska federationen förväntas ta lite tid eftersom det kräver ett godkännande av såväl parlamentet som av presidenten. Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov arbetar man dock för att detta ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Först ska folkrepublikerna och länen skicka in sina ansökningar till Moskva, därefter ska den ryske presidenten informera parlamentet och regeringen i frågan. Om ansökningarna accepteras påbörjas processen med att ta fram de olika avtal som krävs och som avhandlar territoriernas status, medborgarskap, lagstiftning, myndighetsutövning, styre och så vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend