Premier league-klubb tar avstånd från budskap om att vita liv har värde

publicerad 23 juni 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inför en match mellan Manchester City och Burnley knäböjde spelarna för att visa sitt stöd för den våldsamma Black Lives Matter-rörelsen. Då passade ett flygplan på att flyga in över arenan med en banderoll med texten ”White lives matter Burnley” – ett tilltag som snabbt orsakade ramaskri och fördömdes som rasistiskt.

Fort gick Burnley ut med ett pressmeddelande där man deklarerade att personen som flög flygplanet med budskapet aldrig mer är välkommen att gå på lagets matcher. Man förklarar samtidigt att man är emot alla former av rasism och att ”White Lives Matter” på inga sätt representerar klubbens ståndpunkt. Exakt vad som är rasistiskt med budskapet och varför inte Burnley anser att vita liv har värde framgår dock inte.

Vidare deklarerar klubben att man kommer att göra allt för att hjälpa myndigheterna att identifiera de ansvariga bakom flygplanskuppen.

Vi ber om ursäkt till Premier League, till Manchester City och till alla dem som hjälper till att promota Black lives matter”, skriver Burnley i ett pressmeddelande.

Även Burnleys lagkapten Ben Mee som tillsammans med sina lagkamrater spelade med texten ”Black Lives Matter” på ryggen är inne på samma spår och menar att man inte på 2000-talet kan lyfta fram att vita liv har värde.

– Det var en tuff kväll. Vi kan prata om fotboll men jag skulle vilja prata om något annat först: flygplanet. Jag skäms för att en liten grupp av våra fans beslutade sig för att göra det. De har missat poängen helt. Killarna i laget skämdes för att se det, det är inte det vi står för. De där människorna måste komma in i 2000-talet och lära sig
, säger han.

Svensk massmedia hoppade också snabbt på vinkeln och Aftonbladet skriver att banderollen var ”osmaklig” och ”stötande” och citerar representanter från klubben som lovar att stänga av de ansvariga på livstid.

På sociala medier har stark kritik strömmat in, inte mot flygplansbanderollen utan mot Burnley och massmedia och deras dubbla måttstockar när de hyllar pro-svarta budskap men fördömer pro-vita motsvarigheter.

Stötande? White lives matter är stötande? Jag tror detta var det mest idiotiska jag läst och en bild över hur sjuk det här med BLM dyngan blivit. Ett rasistiskt sektbeteende”, skriver en användare.

Tre vita män knivhöggs till döds i en park den här veckan, ändå skäms Burnley över en #WhiteLivesMatter-banderoll? Den här världen är trasig – det är något väldigt fel med den. Massmedia är medskyldiga och politikerna är för svaga för att göra något“, konstaterar en annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!