Polisen i Alabama sätter upp vägspärrar – betalar för att ta salivtest

publicerad 17 juni 2013

Polisen i den amerikanska delstaten Alabama kritiseras nu hårt efter att det framkommit att polisen satt upp vägspärrar. Vid vägspärrarna ber man att få göra salivtest på helt vanliga trafikanter.

Foto: Flick/Rog Dor/CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Flick/Rog Dor/CC BY-NC-SA 2.0

Enligt poliskommissarien Freddie Turrentine erbjuder polisbiträden som står vi vägspärrarna trafikanter 10 dollar för att ta ett salivtest och 50 dollar för att ta ett blodprov. Det sistnämnda dementerade National Highway Traffic Safety Administration och förklarade att det rörde sig om andningstest och inte blodprov.

– De har hållit på så här ända sedan 2007. Det är först nu med sociala medier såsom Facebook som folk får reda på vad som händer, säger Turrentine till AL.com.

De polisbiträden som utförde testerna på trafikanterna var inte ens i tjänst, menar Turrintine. Han förklarar att alla trafikanter tillfrågades om de ville gå med på att låta poliserna ta olika tester på dem. Sade en trafikant nej så lät de personen åka iväg.

– De ville få reda på hur många personer av de som undersöktes som körde med alkohol i blodet, eller gick på receptbelagda läkemedel, säger Turrintine till AL.com.

Hur frivilliga testerna var går dock att ifrågasätta. Det är kanske inte så många som vågar säga nej när en polis frågar om denne kan få ta tester på dig när du blivit stoppad vid en vägspärr.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!