Polen stänger igen dörren till fler asylsökande

publicerad 24 mars 2016
Polska nationalister demonstrerar i Warszawa

Nu växer rädslan för att de islamistiska terrorattentaten i Västeuropa ska sprida sig till andra delar av Europa. Efter tisdagens terrorattentat i Bryssel vägrar Polen att ta emot fler migranter – landets regering sätter polackernas säkerhet i första hand.

Den Brysselbaserade webbtidningen Politico rapporterar att tisdagens islamistiska terrorattentat i morgonrusningens Bryssel har fått Polen att ompröva landets tidigare hållning att motvilligt acceptera asylsökande.

– Jag säger det väldigt tydligt att jag inte ser någon möjlighet den här gången för immigranter att komma till Polen, sade Beata Szydlo, Polens premiärminister, på onsdagen.

Hennes företrädare på premiärministerstolen, Ewa Kopacz, gick motvilligt under stor press från Tyskland och andra EU-länder med på att Polen skulle ta emot 7 000 asylsökande av totalt 160 000 asylsökande som är tänkta att portioneras ut mellan EU-länderna.

Ewa Kopacz och det styrande konservativa partiet Lag och Rättvisa, PiS, motsatte sig från början asylfördelningsbeslutet, men bestämde sig för att leva upp till åtaganden gentemot andra EU-länder när partiet tog makten i Polen i oktober förra året. Veckans islamistiska terrorattentat i Bryssel fått regeringen att byta position.

– Vi accepterar inte några asylsökande förrän procedurerna för att fastställa deras identitet är på plats. Regeringens prioritet är i första hand säkerheten för det polska folket. Vi förstår att den förra regeringen skrev på ett avtal som förpliktar vårt land. Men vi tänker inte acceptera en situation där attentat som äger rum i västeuropeiska länder sprider sig till Polen, sade Rafal Bochenek, talesperson för den polska regeringen.

Ett beslut som har starkt stöd hos det polska folket uppger Politico. En nyligen gjord opinionsundersökning gjord av tankesmedjan Adam Smith Center visar att 64 procent av polackerna vill att landets gränser ska hållas stängda för flyktingar.

På onsdagen hade EU-kommissionen i Bryssel inga kommentarer till den polska regeringens nya ståndpunkt i migrationsfrågan. Innan det blev känt att Polen vägrar att ta emot asylsökande på grund av terrorattentatet i Bryssel hade Dimitris Avramopoulos, den grekiske EU-kommissionären för immigrationsfrågor, dock yttrat att säkerhets- och migrationskriserna inte får blandas ihop.

Människorna som har kommit till våra stränder flyr från exakt samma slags terror som har drabbat oss, här i hjärtat av Europa, sa Dimitris Avramopoulos.

En åsikt som inte faller i god jord hos Polen och andra centraleuropeiska länder. Polens bundsförvant Ungern leder motståndet mot Tysklands “öppna dörrar”-politik – där alla slags migranter tidigare välkomnades till Europa. I förra veckan fördömde Ungerns premiärminister Viktor Orbán EU:s migrationspolitik som ett sätt att ödelägga Europa.

– Vi tänker inte importera brottslighet, terrorism, homofobi och antisemitism som sätter våra synagogor i lågor. Här kommer det inte bli några laglösa områden, upplopp eller gäng som jagar våra fruar och döttrar på gatorna, sade den ungerske premiärministern till nyhetsbyrån Reuters.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!