Polen slutar skicka vapen till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 21 september 2023
- av Isac Boman
Parlamentarikern Krzysztof Bosak utanför Ukrainas ambassad för att överlämna en"räkning" för det polska stödet.

Polen meddelar att man slutar skicka vapen till Ukraina – istället kommer man att lägga pengarna på upprustning av sitt egna försvar.

Zelenskyjs administration har också lämnat in en stämningsansökan mot Polen eftersom landet vägrat importera ukrainskt spannmål – och i veckan svarade polska politiker med att överlämna en ”räkning” på motsvarande 23 miljarder dollar för det ekonomiska stöd man gett Ukraina under kriget.

Sedan juni månad har det rått importförbud för ukrainskt spannmål till Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien – och skälet som angivits är att det ukrainska spannmålet konkurrerar ut de inhemska bönderna.

Förra veckan beslutade dock EU-kommissionen att länderna inte själva får bestämma varifrån de ska importera spannmål – någonting som ledde till stor irritation och upprördhet. Ukraina har också lämnat in en stämningsansökan till Världshandelsorganisationen (WTO) mot Polen, Slovakien och Ungerns importstopp av ukrainska spannmålsprodukter – vilket också fått Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att rasa.

Han varnar för att listan på ukrainska produkter som omfattas av importförbudet kommer att bli betydligt längre om regeringen i Kiev fortsätter att angripa Polen. Det polska beslutet att sluta skicka vapen till Ukraina betraktas som en direkt konsekvens av spannmålskonflikten och Morawiecki menar att Polen själva ”måste ha något att försvara sig med”.

Känga till ”ukrainska oligarker”

I veckan protesterade också polska politiker utanför Ukrainas ambassad i landet och Krzysztof Bosak, riksdagsledamot för nationalistiska Nationella rörelsen, överlämnade en ”räkning” på motsvarande 23 miljarder dollar – en blygsam uppskattning av vad Polen lagt på stöd till Ukraina under kriget, kostnader för ukrainska flyktingar samt privata polackers donationer.

Även om syftet med protesten var att skapa uppmärksamhet och publicitet kring situationen snarare än att Ukraina faktiskt ska betala någon mångmiljardräkning så menar Bosak att det är dags att ta i med hårdhandskarna mot Ukraina.

– Vi måste börja spela tufft, som de ukrainska oligarkerna spelar, de som representeras av ukrainska politiker.

Det kan också noteras att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför FN:s generalförsamling nyligen insinuerade att Polen och vissa andra länder bara låtsas vara vänligt inställda till Ukraina – men egentligen går Rysslands ärenden – något som också väckte irritation och ledde till en formell polsk protest.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!