Polen kan lägga in veto mot europeisk ”migrationspakt”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 4 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Mateusz Morawiecki vill inte se illegal invandring till Polen.

Polens regering deklarerar att man inte tänker acceptera den så kallade migrationspakt som skulle tvinga landet att acceptera illegal utomeuropeisk invandring i stor skala.

– Vi vill inte att detta hot ska importeras till Polen. Vi kommer att lägga in vårt veto mot detta hot, deklarerar premiärminister Mateusz Morawiecki.

EU:s migrationspakt innebär bland annat att migranter och asylsökande ska fördelas ”rättvist” mellan alla EU-länder, och att medlemsländerna ska tvingas ta emot migranter – någonting som Polen varit tydliga med att man inte tänker acceptera.

Premiärministern Morawiecki upprepar denna linje och pekar på att många områden i Västeuropa har blivit mycket otrygga på grund av migrationspolitiken och att Polen inte är intresserade av att acceptera illegal migration. Under det kommande EU-toppmötet uppges han vara beredd att använda ”ett hårt veto” mot den tilltänkta migrationspakten, rapporterar statskanalen Telewizja Polska.

Det är Europeiska folkpartiet (EPL) som krävt en brådskande debatt i Europaparlamentet om ”nödvändigheten att anta migrationspakten”. Enligt Morawieckis uppfattning vill den polske oppositionsledaren Donald Tusk och hans allians Civic Coaliation (KO) göra gemensam sak med makthavarna i Bryssel för att anta den tvingande pakten ”så snabbt som möjligt”.

Val och folkomröstning

Noterbart är att det snart är parlamentsval i Polen och det är just Tusks EU-vänliga allians som betraktas som den stora utmanaren till det styrande partiet Lag och Rättvisa, som suttit vid makten i åtta år. I samband med valet hålls även en folkomröstning om invandringspolitiken.

– Titta bara vad de strävar efter. Ja, det är att förråda den polska saken, och den enda garantin för att det inte kommer att hända, den enda, är att rösta i folkomröstningen en masse mot olaglig invandring, varnar Morawieki.

Premiärministern beskriver västeuropeiska länder som migrationspolitiska skräckexempel som han även bedömer kan bli verklighet i Polen om man inte står på sig.

– Detta är ett försök att angripa inte bara Polens och andra medlemsländers suveränitet, utan också ett försök att destabilisera EU på ett odemokratiskt sätt, menar Polens premiärminister vidare.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!