Polen får köpa amerikanska vapen för 100 miljarder

Det nya kalla kriget

publicerad 8 februari 2023
- av Markus Andersson
T.v: M142 HIMARS. T.h: Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak.

Polen har storsatsat på upprustning sedan kriget i Ukraina bröt ut. Nu vill den centraleuropeiska nationen lägga ytterligare mångmiljardbelopp på 18 mobila artillerisystem, 45 ballistiska robotar och över 1000 medeldistansrobotar som ska beställas från USA.

Det amerikanska utrikesdepartementet har redan godkänt affären som värderas till motsvarande drygt 100 miljarder kronor, bekräftar Pentagon. Nyhetsbyrån Reuters skriver att landet lagt enorma summor på att modernisera sin militär – samtidigt som man donerat äldre vapen till grannlandet Ukraina.

Den föreslagna försäljningen kommer att förbättra Polens militära mål att uppdatera kapaciteten samtidigt som interoperabiliteten med USA och andra allierade förbättras ytterligare”, kommenterar Pentagon.

Förra året fick Polen klartecken att köpa närmare 370 amerikanska pansarvagnar, tillverkade av det amerikanska konglomeratet General Dynamics. Man har också tecknat avtal med Sydkorea om att köpa knappt 300 mobila artillerisystem av typen Chunmoo.

– Polen har kommit att bli vår allra viktigaste partner i Kontinentaleuropa, deklarerar en hög tjänsteman inom den amerikanska armén för Politico.

Han menar vidare att Tyskland, som traditionellt varit USA:s viktigaste allierade i regionen, blivit alltmer ineffektivt på grund av ”ändlösa debatter om hur man kan återuppliva sin militär och avsaknaden av en strategisk kultur”.

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak deklarerade förra året att Polen ska ha ”de mäktigaste landstyrkorna i Europa” – ett löfte som enligt flera bedömare är på god väg att infrias.

Redan nu har Polen fler pansarvagnar och haubitsar än Tyskland och inom 12 års tid har man av allt att döma också en betydligt större armé – 300 000 soldater jämfört med Tysklands nuvarande 170 000.

– Inget västerländskt land vill skala upp sin militär lika mycket och lika snabbt. Vem som än kommer att få Polens vapenaffärer har decennier av förmåner eftersom man måste underhålla och reparera utrustningen, säger Mariusz Chelma, redaktör för den militärteknologiska sajten Nowa Technika Wojskowa.

Samtidigt förblir relationen mellan Polen och andra EU-länder ansträngd. Den polska regeringen har av Bryssel svepande anklagats för bristande demokrati och för att politisera rättsväsendet och kulturen – någonting som gjort att Polen i hög utsträckning valt bort EU-tillverkade vapen.

– Vi är redo att köpa vapen i andra EU-länder, men de måste sluta med sitt krig mot Polen. Vi är redo att ge ut avtal och pengar, men inte när vi får veta att det inte finns någon rättsstat i Polen, konstaterar Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.