Polen bekräftar ukrainsk missil bakom dödade polska bönder

Kriget i Ukraina

publicerad 28 september 2023
- av Redaktionen
Arkivbild på det sovjetiska luftvärnsrobotsystemet S-300 vid uppvisning i Moskva.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En officiell polsk utredning har nu slutförts och bekräftar att den missil som landade på en polsk bondgård och dödade två bönder faktiskt avfyrades från Ukraina, inte Ryssland som tidigare rapporterats.

I november förra året rapporterades i europeiska och amerikanska medier att en “rysk missil” slagit ned i Polen, vilket resulterade i två polska bönders död. Denna rapportering ledde till uppståndelse och krav från flera politiker och opinionsbildare i Ukraina, Polen och baltiska länderna om att Nato skulle implementera artikel 5 och militärt angripa Ryssland som svar på det påstådda angreppet.

Dock började snart uppgifter cirkulera som indikerade att missilen ifråga faktiskt var en ukrainsk luftvärnsrobot som missat sitt mål och landat i Polen. Trots detta fortsatte Kiev att förneka dessa uppgifter och vidhöll att det rörde sig om en rysk attack.

Den officiella polska utredningen har nu slutförts, och resultaten bekräftar att missilen var en luftvärnsrobot av modell 5V55, avfyrad av ukrainska trupper med det sovjetiska luftvärnssystemet S-300P. Denna information korrelerar med vad det ryska försvarsministeriet tidigare kommit fram till efter att ha analyserat foton från nedslagsplatsen.

Utredarna har även kunnat lokalisera den exakta position varifrån roboten avfyrades och kan därmed utesluta att den kom från en rysk position i Ukraina. Enligt källor som deltagit i utredningen avfyrar den ukrainska försvarsmakten rutinmässigt två luftvärnsrobotar mot varje inkommande fiendeprojektil för att öka chanserna att skjuta ned den. Vanligtvis ska luftvärnsrobotar som missar sitt mål självförstöras i luften, men i detta fall fortsatte projektilen istället mot Polen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!