Trolig ukrainsk missil slog ner i Polen – två döda

Kriget i Ukraina

publicerad 16 november 2022
- av Markus Andersson
Foto från platsen där missilen uppges ha slagit ner.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En missil slog ner i Polen under tisdagen och dödade två personer. Var missilen kommit ifrån är dock ännu oklart, men enligt källor till AP ska missilen ha avfyrats av Ukraina som ett svar på Rysslands anfall under tisdagen.

Under tisdagen dödades två personer av en explosion på ett fält i Polen nära den ukrainska gränsen. Det är ännu inte helt klart var missilen som orsakade explosionen kommit ifrån och vem som skickat den, men enligt källor kan missilen ha avfyrats av Ukraina av misstag, skriver AP:s reporter på Twitter.


Ukrainas president Zelenskyj var å sin sida snabb med att anklaga Ryssland och menade att “ryska missiler träffade Polen” och att det är en “attack mot kollektiv säkerhet”, rapporterar Politico. Vid tidpunkten befann sig en stor del av världens ledare i Bali för årets G20-möte. Efter nyheten om explosionen samlades man för ett akut möte angående situationen, där även USA:s president Joe Biden ska ha avvisat Zelenskyjs utsago och sade att det i nuläget pekade på att missilen ”mest troligt” inte kom från Ryssland.

Det ryska försvarsdepartementet menar att man inte utfört några attacker mot mål nära gränsen mellan Polen och Ukraina, rapporterar Reuters. Situationen beskrivs som ”en medveten provokation i syfte att eskalera situationen” och man fastställer att explosionen inte har ”något att göra med ryska vapen”.

Under tisdagen uppgav Ukraina att Ryssland attackerat landet med vad som beskrevs som det “tyngsta” bombangreppet sedan krigsutbrottet. En missil ska ha träffat i staden Lviv, som ligger omkring tio mil från platsen där missilen landade i Polen. Missilen som träffade fältet i Polen kan enligt uppgifter av misstag ha hamnat i landet när Ukraina svarat på Rysslands angrepp.

Polen har aktiverat Natos artikel fyra, som innebär att medlemsländerna samlas för ett möte med anledning av att ett land känner sig hotat, ett möte som kommer att äga rum under onsdagen.

De personer som avlidit uppges vara två bönder i 60-årsåldern som befann sig på fältet vid tidpunkten för explosionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!