Pink Floyd-legenden persona non grata i Polen – efter brevet till Zelenskyjs fru

Det nya kalla kriget

publicerad 27 september 2022
- av Sofie Persson
TV:Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska. TH: Den tidigare Pink Floyd-medlemmen Roger Waters.

Rockstjärnan Roger Waters har kommit på kant med Polen efter ett öppet brev han skickat till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska.

Enligt uppgifter har brevet nu gjort att Waters kommande konserter i Polen blivit inställda.

79-årige Roger Waters är mest känd för att vara en av grundarna till rockbandet Pink Floyd, som han lämnade 2005. Sedan dess har Waters gjort solokarriär och är i skrivande stund ute på en sista turné han kallar This is not a drill i USA. Turnén är tänkt att gå vidare i Europa under nästa år och ett av länderna på listan var Polen där Waters planerat att ha två konserter i april.

Nu ser det dock ut som att båda konserterna i Polen blivit inställda på grund av ett öppet brev som Waters skickade till president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska i början av september i år.

I brevet ifrågasatte rockstjärnan Zelenskas medverkan i en intervju där hon menade att ett större stöd för Ukraina skulle ge ett snabbare slut på det pågående kriget.

Om du med ”stöd till Ukraina” menar att västvärlden fortsätter att leverera vapen till Kiev-regeringens arméer, fruktar jag att du kan ha tragiskt fel”, skrev Waters. ”Att kasta bränsle, i form av vapen, i en strid, har aldrig fungerat för att förkorta ett krig tidigare”, fortsatte han och menade bland annat att det gällde speciellt mot bakgrund av att USA understöder det pågående kriget.

Zelenska svarade på Waters öppna brev via Twitter och menade att han bör be Rysslands president Vladimir Putin om fred, inte Ukraina. Waters svarade Zelenska att hon bör råda sin make Zelenskyj att ”göra det rätta” och att man i USA såväl som i Ryssland bör uppmana Biden respektive Putin att göra det.

Polska politiker reagerade inte positivt på rockstjärnans brev och Łukasz Wantuch, kommunråd i Krakows kommunfullmäktige, lade in en motion om att betrakta Waters som persona non grata och menade att det vore ”en skam för vår stad” om han tilläts spela där.

Låt honom spela i Moskva, tillade Wantuch.

Live Nation Polska skrev den 25 september att konserterna med Waters i Krakow var inställda och man menar att det var Roger Waters själv som ställde in dem.

Roger Waters manager bestämde sig för att dra sig ur … utan att ange någon anledning, sade Lukasz Pytko från Tauron Arena i Krakow under lördagen enligt AP News.

Däremot menar rockstjärnan att så inte är fallet, i ett inlägg på Facebook, som han adresserat dels till Wantuch med rubriken ”Leave them kids alone”, men också till tidningar, som exempelvis The Guardian, som han menar felaktigt skrivit att han själv ska ha ställt in konserterna.

Rättelse: Roger Waters ställde inte in konserter i Krakow. Era tidningar har fel i påståendena att antingen jag eller min ledning har ställt in mina kommande shower i Krakow, det har vi inte”, skriver Waters.

Polen har i skrivande stund tagits bort från Waters turnélista för Europa nästa år.

Under söndagen publicerade även Waters ett öppet brev till Vladimir Putin där han uppmanar presidenten att inte vara som USA och Nato som ”invaderar andra länder för några far olja” och istället försöka förhandla fram ett tillstånd av neutralitet med Ukraina som också helst ska innefatta ”ett bindande avtal att aldrig invadera någon igen”.

Waters har även tidigare skapat kontroverser när han vid en konsert i augusti i år kallade Joe Biden för krigsförbrytare, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.