Pentagon erkänner hemlighållna vapenleveranser till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 17 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Pentagon
Pentagon bekräftar leverans av antiradarmissilen H.A.R.M.

Amerikanska försvarsdepartementet Pentagon lät i veckan meddela att USA skickat antiradar-missilsystemet H.A.R.M. (AGM-88 High-Speed Anti-Radiation Missile) till Ukraina.

Det är första gången Pentagon erkänner att man skickat missilsystemet ifråga till kriget på östfronten, vars uppgift är att slå ut ryska radarsystem.

H.A.R.M. produceras av vapenkoncernen Raytheon och har enligt det amerikanska flygvapnets egna uppgifter en räckvidd om drygt 48 kilometer. Missilerna kan till exempel användas för att riktas in på ryska luftvärnsradarsystemet S-400. Ett vapensystem som har gjort det mycket svårt för det ukrainska flygvapnet att operera över stora delar av sitt luftrum.


Annonser:


Missilerna kan även användas mot radarsystem som har till uppgift att detektera artilleriprojektiler och även artilleriets position.

Colin Kahl, undersekreterare vid amerikanska försvarsdepartementet, sade vid en pressträff den gångna veckan att USA har skickat ”ett antal” av missilerna [till Ukraina] utan att vare sig specificera antalet eller tidpunkten för vapenleveransen.

På kort sikt har vi gjort massor av saker för att hålla Ukrainas flygvapen i luften och upprätthålla dess kapacitet, kommenterade Kahl i samband med pressmeddelandet.

Vare sig den politiska ledningen i Ukraina eller talesmän för den ukrainska militären har erkänt att de tagit emot eller använt det nu aktuella vapensystemet H.A.R.M.

Colin Kahl påstod vidare att de ryska styrkorna förlorat mellan 70 000-80 000 personer hittills, inklusive döda, sårade och saknade samt även 3 000-4 000 pansarfordon. Objektiva journalister och bedömare har dock ansett dessa siffror vara kraftigt överdrivna.

I och med det senaste stödpaketet har USA skickat närmare 9,1 miljarder dollar (cirka 100 miljarder Svenska kronor) i militärt bistånd till Ukraina sedan krigets början i slutet av februari.


Raytheon Company är en amerikansk, multinationell försvarskoncern som är världens största tillverkare och leverantör av robotvapen. Koncernen omsätter årligen mer än 29 miljarder dollar och hade år 2019 omkring 70 000 anställda världen över.

Sedan år 2020 är företaget fusionerat med United Technologies Corporation. Fusionens försäljningsvärde var omkring 135 miljarder amerikanska dollar. Det nya företaget opererar under namnet Raytheon Technologies Corporation.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.