Partiöverskridande fredsmanifestation hölls i Washington DC

Kriget i Ukraina

publicerad 21 februari 2023
- av Jan Sundstedt
De två tidigare presidentkandidaterna Tulsi Gabbard och Ron Paul samt kongressledamoten Dennis Kucinich återfanns bland talarna.

Över hela världen syns folkliga manifestationer för fredsförhandlingar och mot ytterligare eskalering av Ukrainakriget. Även i Washington DC i USA samlade den tvärpolitiska organisationen Rage Against the War Machine under helgen ett tusental personer i en fredsmanifestation med många prominenta politiker och journalister.

Nästan samtidigt som USA:s president Joe Biden med tåg dök upp i Kiev och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlovar långdistansrobotar till Ukraina, samlades igår uppemot ettusen fredsdemonstranter vid Lincoln Memorial i Washington DC, för en manifestation med namnet ”March Against the War Machine”.

Ett stort antal offentliga personer och före detta politiker från hela det politiska spektrumet deltog, däribland flera tidigare amerikanska presidentkandidater. En gemensam tråd i talarnas anföranden var en uppmaning till den amerikanska regeringen att upphöra med militärt stöd till Ukraina till förmån för diplomati. Man vill även se kongressen skära ner på Pentagons budget för att i stället ta itu med ett antal akuta inhemska frågor.

Den tidigare kongressledamoten och presidentkandidaten för demokraterna Tulsi Gabbard var en av de framträdande talarna. Hon anförde en påminnelse om vad som fick henne att ställa upp i presidentvalet 2020, där hon varnade för att en eskalation av kriget kan leda till det otänkbara.

–  Två korta år senare är det jag varnade för nu verklighet. Det proxykrig som vi just nu utkämpar mot Ryssland kan när som helst utvecklas till en direkt konflikt mellan USA/Nato och Ryssland. Alla med lite sunt förnuft vet att ett kallt krig när som helst kan utvecklas till ett hett krig mot ett kärnvapenbeväpnat land, varnade Tulsi Gabbard.

Även republikanen Ron Paul, tidigare ledamot av kongressen samt före detta presidentkandidat, betonade behovet av att lägga ned det amerikanska centralbankssystemet Federal Reserve System som han menar är en faktor som driver på kriget.

– Om man inte kan trycka pengar, om man inte kan driva in skatter genom att devalvera valutan och stjäla rikedomar från folket, så kan man inte föra krig. Medelklassen och de fattiga … är de som verkligen betalar för detta, uttryckte han vidare.

 

Demokraternas kongressledamot Dennis Kucinich fördömde också den amerikanska regeringens politik i Europa för att skämma ut USA och eskalera situationen ytterligare med hänvisning till Seymour Hershs nyliga avslöjande om amerikansk inblandning i Nord Stream-attentatet.

Genom att spränga Nord Streams gasledningar har den här regeringen kringgått den första artikeln i den amerikanska konstitutionen – att det är kongressen som beslutar om krig.

Det har använts olagliga och icke konstitutionella medel för att förstöra energiresurser som behövs för att skydda miljoner människor i Europa under vintern och sedan att profitera från olagliga handlingar genom att sälja energi till Europa till ett fyra till sex gånger högre pris, fortsatte Kucinich.

Vid sidan av ett fåtal provokatörer iklädda sovjetisk flagga, den ryska militärens Z-märken och närmast karikatyrmässig klädsel i ryska färger vilka med viss framgång försökte stjäla fokus från eventet i övrigt, gick manifestationen fredligt till.

Bland mångfalden av övriga talare, samt i övrigt närvarande personligheter, sågs exempelvis Det gröna partiets tidigare presidentkandidat Dr. Jill Stein samt – via länk – Pink Floyd-profilen Roger Waters.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.