MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Pappersbrist hotar finska tidningar

Det nya kalla kriget

publicerad 24 mars 2022
- av Sofie Persson

På grund av bland annat sanktioner mot ryskt papper och en strejk vid skogsbolaget UPM:s fabriker kan det komma att bli avbrott i publiceringar av finländska tidningar inom en nära framtid.

Att avbrott i publiceringen av tryckt information skulle påverka Finlands mentala beredskap, säger Medieförbundets verkställande direktör Jukka Holmberg.

Sedan en tid tillbaka har pappersproduktionen i Europa minskat och priserna stigit. I Norden har flera pappersbruk lagts ner på kort tid. Bara förra året lades åtminstone fyra pappersbruk ner i Sverige och Finland, enligt Sveriges Tidskrifter.

Detta riskerar att hota tidningsutgivare och i Finland är läget redan akut. På grund av en pågående strejk vid skogsbolaget UPM:s fabriker, men också på grund av att man valt att inte använda sig av ryskt papper, råder det nu en förestående brist på tidningspapper.

Då Ryssland anföll Ukraina beslöt mediebolagen att inte använda sig av ryskt papper. Då strejken vid UPM samtidigt fortsätter kan vi snart ha stora problem, säger Medieförbundets verkställande direktör Jukka Holmberg till svenska Yle.

Tidigare har omkring en femtedel av Finlands tidskrifter tryckts på Rysslandstillverkat papper.

Bristen på papper har nu gjort att flera finska mediehus redan fått krympa ner sina upplagor, däribland den största dagstidningen Helsingin Sanomat. Holmberg fruktar nu att det kommer att bli ett avbrott i publiceringar framöver och menar att det kan komma att försämra Finlands “mentala beredskap”. Därför vädjar han till regeringen om att avsätta skattepengar för att säkra tidningarnas pappersförsörjning.

Att avbrott i publiceringen av tryckt information skulle påverka Finlands mentala beredskap. När regeringen funderar på de stöd som ska betalas ut på grund av situationen i Ryssland, borde den också se till produktionen av trovärdig information, menar Holmberg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend