Pakistans förre premiärminister: Vägran att lyda USA fick mig avsatt

publicerad 12 juni 2023
- av Isac Boman
Imran Khan:s utrikespolitik ansågs vara USA-fientlig.

Pakistans förre premiärminister Imran Khan menar att det var press från USA som fick honom och hans regering avsatt förra året. Amerikanerna ska ha föredragit ett regimskifte i landet eftersom Khan ansågs för “Rysslandsvänlig” och hans utrikespolitik inte bedömdes gynna amerikanska intressen.

Det är i en frispråkig intervju med Newsweek som den tidigare premiärministern hävdar att hans ”trotsighet” gentemot amerikanerna ledde till hans politiska fall förra året. USA ska ha varit mycket missnöjda med den utrikespolitik Khan ville driva och ännu mer missnöjda över hans officiella besök i Ryssland.

På grund av detta och efter övertalningskampanjer från hans politiska motståndare började USA, enligt Khan, betrakta honom som ”fiende till USA” och till slut kunde oppositionen i landet med amerikanskt stöd manövrera ut honom.

Khan själv menar att han har skriftliga bevis för att amerikanerna var involverade i en konspiration i syfte att få bort honom och ersätta honom med en mer USA-vänlig regim.

– Av någon anledning blir man antiamerikan om man inte håller med om USA:s utrikespolitik.

Khan, som själv förespråkar vad han menar är en utrikespolitik som varken tar ställning för amerikanska eller andra stormakters intressen, avsattes för ett drygt år sedan efter en misstroendeomröstning i landets parlament.

Imran Khan och dåvarande utrikesministern John Kerry 2013. Foto: USA:s utrikesdepartement

Khan sitter dessutom i husarrest och står åtalad för inblandning i bland annat korruption, terrorism och mord, men menar själv att han är oskyldig och att hans motståndare hittat på anklagelserna mot honom av rent politiska skäl för att få bort honom.

– Jag är egentligen inte så orolig för mitt eget öde, eftersom det är sekundärt. Det viktigaste är Pakistans framtid, och det är den jag oroar mig för. För jag fruktar verkligen nu att den väg som vi har slagit in på bara kommer att innebära mörker. För bortsett från allt annat håller hela vår demokrati på att monteras ned.

Det amerikanska utrikesdepartementet hävdar i en kommentar att man inte hade någonting som helst att göra med att Khan avsattes.

Dessa anklagelser är kategoriskt falska; ni har hört detta tidigare. Pakistansk politik är en fråga för det pakistanska folket att besluta om och för dem att driva inom ramen för sin egen konstitution och lagar”, hävdar man.

Det kan nämnas att Khan så sent som i november 2022 utsattes för ett mordförsök, kort efter att han avsatts och i samband med att han höll ett tal för sina anhängare och uppmanade dem att marschera mot huvudstaden. Khan och nio andra skadades när en till synes ensam skytt öppnade eld med automatvapen, och en sympatisör till hans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf avled i attacken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!