Ortodoxa rabbiner vill stoppa kvinnor från ”sekulära” universitet

publicerad 23 augusti 2016

Universitetsvärlden är sekulär och därför ett hot mot judendomen. Det anser flera ortodoxa judiska rabbiner, rapporterar The Independent.

Enligt ett nytt dekret inom en del av den ultraortodoxa judiska rörelsen i Storbritannien får inte kvinnor studera på universitet. Orsaken är att universiteten är sekulära och strider därför mot judiska värderingar.

”Vi vill låta föräldrarna veta att detta strider mot Torah (den heliga skriften inom judendomen, reds. anm.). Vi kommer att vara väldigt strikta kring detta. … Vi måste hålla vår skola skyddad och vi kan inte tillåta några sekulära influenser i vår heliga miljö”, heter det i ett uttalande från den judiska sekten Satmar, enligt The Independent.

Ifjol avslöjades bland annat hur ultraortodoxa judar i London hade förbjudit kvinnor från att köra bil. En annan judisk kontrovers var att skolbarn i judiska skolor fick lära sig att de skulle hata icke-judar, gojer. Även denna gång handlade det om det ortodoxa judiska samfundet i London, där cirka 33 000 ortodoxa judar bor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!