Oroligt mellan Indien och Pakistan – massevakueringar av indiska bönder

publicerad 3 oktober 2016
Gränsen mellan Indien och Pakistan i Punjab

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I den indiska delstaten Punjab, som gränsar till Pakistan, har 1 000 byar evakuerats. Detta då myndigheterna tror att situationen vid den pakistansk-indiska gränsen kommer att eskalera.

Relationerna mellan det sunnimuslimska Pakistan och det hinduiska Indien har varit frostiga sedan de båda kärnvapenmakterna blev självständiga på 1940-talet. Den omstridda regionen Kashmir, vilken är belägen i både Indien och i Pakistan, har utlöst flera krig mellan länderna, som båda anser sig ha rätt till området.

Nu bedöms läget vid den pakistansk-indiska gränsen vara så allvarligt att Indien valt att evakuera 1 000 byar i delstaten Punjab. Evakueringen kommer efter att delstatens chefsminister Parkash Singh Badal kallat till ett krismöte, skriver The Indian Express.

Evakueringarna av indiska bönder kommer i samband med att landets regering påstått att man utfört militära operationer på pakistansk mark, vilket Pakistans regering har bestämt förnekat.

Under måndagsmorgonen svensk tid besköt pakistanska separatister, som i indisk media beskrivs vara “terrorister”, en militärpost i den indiska delstaten Jammu och Kashmir. Attacken ledde till en indisk soldats död. Attacken var däremot inte lika omfattande som den som ägde rum i september, då 19 indiska soldater bragtes om livet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!