Oroligt mellan Indien och Pakistan – massevakueringar av indiska bönder

publicerad 3 oktober 2016
Gränsen mellan Indien och Pakistan i Punjab

I den indiska delstaten Punjab, som gränsar till Pakistan, har 1 000 byar evakuerats. Detta då myndigheterna tror att situationen vid den pakistansk-indiska gränsen kommer att eskalera.

Relationerna mellan det sunnimuslimska Pakistan och det hinduiska Indien har varit frostiga sedan de båda kärnvapenmakterna blev självständiga på 1940-talet. Den omstridda regionen Kashmir, vilken är belägen i både Indien och i Pakistan, har utlöst flera krig mellan länderna, som båda anser sig ha rätt till området.

Nu bedöms läget vid den pakistansk-indiska gränsen vara så allvarligt att Indien valt att evakuera 1 000 byar i delstaten Punjab. Evakueringen kommer efter att delstatens chefsminister Parkash Singh Badal kallat till ett krismöte, skriver The Indian Express.

Evakueringarna av indiska bönder kommer i samband med att landets regering påstått att man utfört militära operationer på pakistansk mark, vilket Pakistans regering har bestämt förnekat.

Under måndagsmorgonen svensk tid besköt pakistanska separatister, som i indisk media beskrivs vara ”terrorister”, en militärpost i den indiska delstaten Jammu och Kashmir. Attacken ledde till en indisk soldats död. Attacken var däremot inte lika omfattande som den som ägde rum i september, då 19 indiska soldater bragtes om livet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.