Omfattande valfusk bland demokrater i Minnesota

Presidentvalet i USA

publicerad 30 september 2020
- av Isac Boman
Ilhan Omar anklagas för att ha orkestrerat valfusket.

I en ny granskning av Project Veritas anklagas demokratiska somaliska politiker i USA för att ”skörda” röster hos den somaliska diasporan i området. De somaliska politikerna anklagas både för att köpa röster för pengar men också för att samla in hundratals tomma poströster från äldre somalier som sedan används för att rösta fram olika somaliska kandidater.

Visselblåsaren Omar Jamal menar att valfusket bland den somaliska diasporan sker närmast helt öppet och att alla vet om det. Valfusket påstås dessutom vara så pass omfattande att det riskerar att påverka valet i höst.

En strategi som ska ha använts flitigt är att betalda somaliska ”medhjälpare” kör runt och knackar på hos äldre somalier och får deras tomma valsedlar eller “hjälper” dem att fylla i sina poströster för att gynna en särskild somalisk kandidat. Förfarandet har dessutom filmats av en av somalierna som skröt om sitt agerande innan han efter massiv kritik plockade bort klippet från nätet.

De somalier som kör runt och samlar in poströster uppges få pengar för sitt besvär – ibland mycket stora summor. Enligt uppgifter till Project Veritas händet det att även människor får pengar för att ”rösta rätt”.

– 80 000 somaliska invandrare i Minnesota kan skifta valresultatet åt ett håll och därför blir rösterna mycket viktiga, förklarar Omar Jamal som påstår att miljontals dollar läggs på den här verksamheten.

I en inspelning hörs också en somalisk politiker säga att han inte ser det som korruption, utan som en ”allians mellan klanen och vänstern”.

– Siffrorna ljuger inte. Du kan se att min bil är full. Allt det här poströster. Titta på alla de här, min bil är full. Alla dessa är till Jamal Osman. Vi fick 300 idag bara för Jamal Osman, skröt Liban Mohamed i en serie snapchat-videoklipp som postades i somras.

Enligt Mohamed samlade han in poströsterna för att hjälpa sin bror vinna det lokala valet och bli invald i stadsfullmäktige.

Enligt James O´Keefe på Project Veritas är ”skördning” av röster ett verkligt problem och har blivit någonting som sker storskaligt. Project Veritas noterar hur skrupelfria människor exploaterar både gamla och migranter för att få fördelar åt utvalda kandidater.

– Pengar är allt, pengar är kung i den här världen. Om du inte har pengar så borde du inte vara här. Du förstår vad jag menar, säger Liban Mohamed i ett annat klipp efter att han samlat in poströster.

Visselblåsaren Omar Jamal, som rapporterat om missförhållandena till Project Veritas, arbetar för det lokala sheriffkontoret och har varit involverad i det lokala somaliska samhället i över 20 år. Han säger själv att han drivs av viljan att få bort korruptionen som han menar försvagar samhället och där Ilhan Omar pekas ut som en korrupt maktfaktor.

– Det är en öppen hemlighet. Hon (Omar) kommer att göra allt hon kan för att bli vald och hon har hundratals människor på gatan som gör just det, förklarar han och menar vidare att om det amerikanska folket inte är uppmärksamma så kommer deras land att kollapsa.

– Om du ignorerar det regelverk som finns och låter korruption och bedrägeri bli dagliga affärer så kommer landet sluta existera som de (amerikanerna) känner det, säger han och oroar sig redan för att fusket och korruptionen är så pass omfattande att det redan kan vara för sent för att stoppa.

I en intervju med en av de somaliska röstinsamlarna berättar denne att man fyller i poströsterna åt somaliska invånare i Minnesota och förklarar för dem att de detta år ska rösta på Ilhan Omar. När poströsterna signerats får de också pengar och Omars personal åker sedan iväg med rösterna.

Jamal, en somalier som arbetar som valarbetare och som är anställd hos Demokraterna i Minnesota, berättar för Project Veritas att han sett hur valsystemet missbrukas, men att han inte vågat göra någonting av rädsla för att bli påhoppad och misshandlad.

Enligt Jamal möjliggörs korruptionen och insamlandet av poströster av att de som utnyttjas är så kallade nyanlända och äldre som inte har kunskap om procedurerna och kanske inte ens vet att agerandet är olagligt.

Polis som Project Veritas talat med bedömer det sannolikt att ”röstskördarna” har brutit mot såväl federala lagar som delstatens lagar och att det handlar om grov brottslighet som kan generera flera år i fängelse. Polisen utreder nu om det finns fog för anklagelserna. Även president Donald Trump har fördömt uppgifterna och menar att agerandet är kriminellt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!