Oliver Stone: ”Ångrar att jag röstade på Biden”

Det nya kalla kriget

publicerad 3 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Oscarsbelönade regissören Oliver Stone.

Förra veckan medverkade filmregissören Oliver Stone i en intervju med komikern Russell Brand i hans podcast ”Stay Free”. Stone uttrycker oro för risken att USA:s president Joe Biden kan sätta igång ett tredje världskrig, om man fortsätter på den väg man slagit in på i Ukraina, och även ånger över att han röstade på Biden i senaste valet.

Joe Biden är ute på en ”självmordsbenägen” kurs när det gäller kriget i Ukraina, menar Oliver Stone. Om USA fortsätter på samma vis som tidigare, menar han, kan ett tredje världskrig snart vara ett faktum.

Om vi inte ändrar vår riktning, vårt sätt att tänka, driver vi Ryssland till kanten… Det är galet, det är självmord, vi kommer att skada oss själva på ett stort sätt. Detta är ett potentiellt tredje världskrig, säger Stone i intervjun med Russell Brand.

Stone har tidigare producerat dokumentären Ukraine on Fire (2016) där man bland tar upp USA:s avgörande roll i den statskupp som skedde i Ukraina 2014. Han pekar på att denna är en avgörande förklaring även till det pågående kriget i landet.

Man måste titta på orsakerna till detta krig, och när man gör det gillar amerikanerna att förenkla och säga att det handlar om en rysk invasion av Ukraina. Det är väldigt förenklat och väldigt svartvitt, säger han.

Han menar att Biden ”i ren idioti” drar in USA i en konfrontation med Ryssland.

Det verkar som om han i ren idioti drar in oss i en konfrontation med en makt som inte kommer att ge sig. Detta är deras gränser, säger Stone. Detta är deras värld. Detta är Nato som går in i Ukraina. Det är en helt annan historia.

Filmregissören röstade själv på Biden i senaste valet och hade en bild av den nuvarande presidenten som ”lugn” och ”mjuk”, men medger att han hade fel och ångrar att han röstade på honom.

Jag röstade på honom – jag gjorde ett misstag, jag trodde att han var en gammal man nu, att han skulle lugna ner sig, att han skulle vara mer mjuk och så vidare, jag såg inte det alls, säger Stone. Jag ser en man som kanske inte är ansvarig för sin egen administration. Vem vet?


Oliver Stone

Amerikansk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och emellanåt skådespelare. Stone har belönats med två Oscarsstatyetter för Bästa regi; Plutonen (1986) & Född den Fjärde Juli (1989). Båda dessa filmer utspelas mot bakgrund av Vietnamkriget. Ett krig där Oliver Stone själv deltog som stridande infanterist.

Filmografi i urval:
1982 – Conan Barbaren (manus).
1983 – Scarface (manus).
1986 – Salvador (manus, regi och produktion).
1986 – Plutonen (manus och regi).
1987 – Wall Street (manus och regi).
1989 – Född den fjärde juli (manus, regi och produktion).
1991 – The Doors (manus och regi).
1991 – JFK (manus, regi och produktion).
1994 – Natural Born Killers (manus och regi).
1995 – Nixon (manus, regi och produktion).
2003 – Comandante (manus, regi och produktion).
2006 – World Trade Center (regi och produktion).
2016 – Snowden (regi).
2017 – The Putin Interviews (tv-serie; manus, regi och medverkan).
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!