TTP-Avtalet

Obama: USA ska bestämma reglerna för internationell handel

Foto: Vita Huset/Pete Souza
Foto: Vita Huset/Pete Souza

President Barack Obama har bekräftat att man ingått det tolvsidiga TTP-avtalet.

I detta sammanhang påpekade Barack Obama på måndag att det är USA som ska bestämma reglerna för internationell handel. Andra länder, så som Kina, får enligt honom inte göra det.
Inom ramen för TTP-partnerskapet skapas ett frihandelsområde i Stillahavsregionen som omfattar 40 procent av världens ekonomi och en tredjedel av den internationella handeln.

USA, Kanada, Mexiko, Peru, Chile, Malaysia, Brunei, Singapore, Vietnam, Japan, Australien och Nya Zeeland deltar i avtalet.

När över 95 procent av våra potentiella kunder bor utanför våra gränser kan vi inte låta länder som Kina bestämma regler för den globala ekonomin. Vi ska själva göra det och öppna nya marknader för amerikanska produkter samt fastställa höga standarder för arbets- och miljöskydd. Det garanteras av avtalet vi i dag undertecknat i Atlanta, sade Obama.

Den amerikanske presidenten försäkrar att avtalet skyddar miljön och arbetstillfällen i USA ”bättre än något annat avtal i historien”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!