Obama: USA ska bestämma reglerna för internationell handel

TTP-Avtalet

publicerad 6 oktober 2015
Foto: Vita Huset/Pete Souza
Foto: Vita Huset/Pete Souza

President Barack Obama har bekräftat att man ingått det tolvsidiga TTP-avtalet.

I detta sammanhang påpekade Barack Obama på måndag att det är USA som ska bestämma reglerna för internationell handel. Andra länder, så som Kina, får enligt honom inte göra det.

Inom ramen för TTP-partnerskapet skapas ett frihandelsområde i Stillahavsregionen som omfattar 40 procent av världens ekonomi och en tredjedel av den internationella handeln.

USA, Kanada, Mexiko, Peru, Chile, Malaysia, Brunei, Singapore, Vietnam, Japan, Australien och Nya Zeeland deltar i avtalet.

När över 95 procent av våra potentiella kunder bor utanför våra gränser kan vi inte låta länder som Kina bestämma regler för den globala ekonomin. Vi ska själva göra det och öppna nya marknader för amerikanska produkter samt fastställa höga standarder för arbets- och miljöskydd. Det garanteras av avtalet vi i dag undertecknat i Atlanta, sade Obama.

Den amerikanske presidenten försäkrar att avtalet skyddar miljön och arbetstillfällen i USA ”bättre än något annat avtal i historien”.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.