Obama nominerar ny domare till högsta domstolen

publicerad 16 mars 2016
Högsta Domstolen i Washington, D.C.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


President Barack Obama har nominerat Merrick Garland till ny domare i Högsta domstolen. Beslutet av Obama att nominera en ny domare under sitt sista presidentår har fått Republikanerna att reagera.

Efter att den konservative domaren Anthony Scalia avled i februari har en plats i Högsta domstolen stått tom. Republikanerna har lovat att försöka förhindra Obama att utnämna en ny domare innan höstens presidentval.

På onsdagen offentliggjorde Barack Obama att han nominerar Merrick Garland, som är chefsdomare vid appellationsdomstolen i District of Columbia Circuit.

Det är nu upp till senaten, där Republikanerna är i majoritet, att besluta om Obamas nominering ska verkställas. Flera ledande republikaner, däribland representanthusets talman Paul Ryan och senatens majoritetsledare Mitch McConnell, säger att man inte kommer gå vidare med nomineringen.

Republikanerna pekar även på att den nuvarande vicepresidenten Joe Biden var emot att George H.W. Bush planerade att utse en domare under valåret 1992.

– Det är våran pragmatiska slutsats att när den politiska säsongen är igång måste förändringarna i Högsta domstolen skjutas upp till efter det att valkampanjerna är över, sade Biden.

Domarna i Högsta domstolen fyller en viktig roll i konstitutionella frågor och Barack Obama skulle med Merrick Garland som domare kunna påverka USA åt ett liberalt håll i decennier framåt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!