Obama ”ledsen” över att amerikanare förlorar sina försäkringar

publicerad 8 november 2013


USA:s demokratiske president Barack Obama ber nu om ursäkt för misslyckandena med sjukvårdsreformen Affordable Care Act, mer känd som ”Obamacare”, som gjort att flera amerikanare står utan försäkring.
– Jag är ledsen att de befinner sig i den här situationen på grund av mina garantier, säger presidenten till NBC.

Obamaadministrationen har varit hårt kritiserad de senaste veckorna för en rad olika saker rörande Obamacare. Bland annat gäller det sjukvårdsreformens hemsida Healthcare.gov. De tekniska problemen på hemsidan har varit så stora att det är mycket svårt att teckna sjukförsäkringen.

Presidentens fru Michelle Obamas förra klasskamrat vid Princetownuniversitetet är även vd för det företag som gjort den misslyckade hemsidan för Obamacare. Det avslöjandet stod internettidningen The Daily Caller för.

Men det som uppmärksammats mest är Barack Obamas tidigare mantra: ”Om du gillar din försäkring, kan du behålla din försäkring”. Enligt Marc A. Thiessen, ledarskribent på ansedda Washington Post, valde Obamaadministrationen att medvetet ljuga om just det påståendet.

”Några av Obamas politiska rådgivare motsatte sig frasen ”du kan behålla din plan” och påpekade att det inte var sant. Men det kom ändå med i talet. Det händer inte av en slump. Det krävs att man uppsåtligen vilseleder”, skrev Theissen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.