Nytt lagförslag kan stoppa kristna missionärer i Israel

publicerad 23 mars 2023
- av Sofie Persson

Ett av regeringspartierna i Israel, det ultraortodoxa Torahpartiet, vill förbjuda alla försök i landet att övertyga någon att ändra religion genom att exempelvis sprida videor eller artiklar på nätet. Främst riktar sig lagförslaget till kristna.

I ett nytt lagförslag vill man i Israel förbjuda och bestraffa alla som försöker övertala någon att ändra sin religion. Lagförslaget kommer från Torahpartiet (United Torah Judaism) och riktas främst till kristna eftersom man menar att ”försöken från missionärsgrupper, främst kristna, att uppmana till omvändelse av religion har ökat”.

Lagförslaget skulle innebära att det blir förbjudet att dela videoklipp, artiklar, litteratur och så vidare som nämner en annan tro än judendom. Försöker man ”övertyga” en vuxen kan man få ett års fängelse, men talar man med ett barn om exempelvis kristendom kan man riskera två års fängelse.

Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans allierade har tidigare understrukit vikten av kristna-evangeliska rörelsers stöd när amerikanska judar kommit att bli alltmer kritiska till Israels politiska högervridning. Lagförslaget väcker nu dock stark kritik hos den evangeliska kyrkan, som tidigare i regel varit trogna anhängare till Netanyahu, och bedöms även kunna skada relationen med USA.

Som en evangelisk ledare som djupt älskar, offentligt stödjer och starkt förespråkar relationen mellan USA och Israel, är jag förfärad över idén om att kristna ska åtalas för att de delar med sig av sin tro, säger bland annat Penny Nance, ordförande för Concerned Women for America, den största konservativa kristna kvinnoorganisationen i USA.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!