Nunnor ”hyrde ut” föräldralösa barn till rika pedofiler

publicerad 9 februari 2021
- av Per Nordin
Katedralen i Köln.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 560 sidor lång rapport vittnar om hur katolska nunnor i Köln ”hyrde ut” föräldralösa barn till rika affärsmän och präster som våldförde sig på dem i veckor innan barnen ”lämnades tillbaka”.

RT skriver att övergreppen framför allt ägde rum på 1960- och 70-talet och att det handlar om en omfattande och synnerligen grov pedofilhärva som nunnorna ska ha varit drivande i.

Totalt ska närmare 175 barn varav majoriteten pojkar mellan 8 och 14 år ha utsätts för sexuella övergrepp under två decennier. Det framkommer också information om att nunnorna medvetet såg till att vissa av pojkarna inte adopterades eller sattes i fosterhem så att övergreppen istället kunde fortsätta.

Kyrkan har själva vägrat att offentliggöra utredningen och släppa den till allmänheten, men någon har ändå valt att läcka den till flera medier och på så sätt har övergreppen och dess omfattning blivit kända.

Biskop Karl-Heinz Wiesmann sade till tyska medier att rapporten inte lämpade sig för allmänhetens ögon och att han själv blev så illa berörd av det som framkom i den att han kände sig tvingad att ta en månads tjänstledighet efter att ha tagit del av den.

Avslöjandena om nunnornas pedofilring kommer mindre än ett år efter att det framkommit att tyska myndigheter placerat barn hos kända pedofiler under 30 års tid – ända fram till 2003. Dessa placeringar möjliggjorde också ett stort antal sexuella övergrepp på de barn som sattes i pedofilernas vård.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!