Nu kan EU beslagta ryska privatpersoners bilar

Det nya kalla kriget

publicerad 12 september 2023
- av Isac Boman
Ryskregistrerad Toyoya Corolla.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU-kommissionen bekräftar att ryska medborgare är förbjudna att ta med sig sina bilar, mobiltelefoner, kameror, kläder, parfym och en lång rad andra föremål om de besöker EU. Den som bryter mot sanktionerna riskerar att få sina ägodelar beslagtagna.

Under fredagen uppdaterade EU-kommissionen sitt svar för ”vanliga frågor” angående sanktionerna mot Ryssland och fokuserade där särskilt på sanktionerna mot ryska personbilar.

Det är inte relevant om användningen av fordonet är privat eller kommersiellt”, så länge fordonet kommer från Ryssland skriver man bland annat och menar att det inte heller är ”relevant” hur länge fordonet ska kvarstanna i EU.

Förbudet omfattar fordon som har ryska registreringsskyltar och är registrerade i Ryssland. Enligt statskanalen RT följer förtydligandet flera uppmärksammade fall då myndigheter i Berlin under sommaren anklagats för att ”stjäla” bilar tillhörande ryska medborgare.

Att ryska privatpersoner får sina bilar beslagtagna i Tyskland har fått ryska myndigheter att gå ut med varningar och avrått sina medborgare från att ta med bilen om de har för avsikt att besöka landet.

I ett förtydligande från EU-kommissionen är det inte bara ryska bilar som riskerar att beslagtas, utan en lång rad andra personliga ägodelar – även om personerna ifråga reser som turister. Det handlar bland annat om mobiltelefoner, kameror, damkläder, väskor, skor, tvål, parfymer och toalettpapper som numera listas som förbjudna.

Ryska myndigheter är av uppfattningen att beslagtagande av ryska privatpersoners tillgångar och egendom är att betrakta som stöld.

De första Nato- och EU-sanktionerna riktades mot Ryssland redan 2014 i samband med att Krim folkomröstade för att lämna Ukraina och bli en del av Ryssland efter statskuppen i Kiev samma år. Efter att kriget i Ukraina bröt ut 2022 har sanktionerna utökats och intensifierats i olika omgångar i en förhoppning från väst att krossa den ryska ekonomin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!