Notre-Dame i lågor – omfattande skador i katedralen

publicerad 16 april 2019

Notre-Dame i Paris står i lågor. En kraftig brand har drabbat katedralen och orsakat omfattande skador.

Branden bröt ut vid 18.40-tiden på måndagskvällen. Branden har sedan spridit sig och bland annat förstört historiska monument och föremål inne i katedralen.

Uppemot 500 brandmän arbetar med att släcka branden som har totalförstört Notre-Dames tak och spira, som mestadels bestod av trä, rapporterar BBC News. En brandman ska ha skadats i släckningsarbetet, men skadorna uppges inte vara livshotande.

Det är fortfarande oklart vad som startade branden. Under den senaste tiden har ett omfattande renoveringsarbete skett av katedralen, men inga byggnadsarbetare ska ha varit närvarande när branden bröt ut.

Cathédrale Notre-Dame de Paris (sv. översättning: Vår frus katedral i Paris) är ett av Europas främsta historiska byggnader och kontinentens främsta katedral. Notre-Dame är byggd i gotisk stil och arbetet med att bygga katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, inleddes under kung Ludvig VII:s regeringstod. Det tog över 150 år innan den stod färdig år 1345. År 1804 lät Napoleon Bonaparte sig krönas till kejsare i Notre-Dame.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.