Utrikes

Notre-Dame i lågor – omfattande skador i katedralen

Notre-Dame i Paris står i lågor. En kraftig brand har drabbat katedralen och orsakat omfattande skador.

Branden bröt ut vid 18.40-tiden på måndagskvällen. Branden har sedan spridit sig och bland annat förstört historiska monument och föremål inne i katedralen.
Uppemot 500 brandmän arbetar med att släcka branden som har totalförstört Notre-Dames tak och spira, som mestadels bestod av trä, rapporterar BBC News. En brandman ska ha skadats i släckningsarbetet, men skadorna uppges inte vara livshotande.

Det är fortfarande oklart vad som startade branden. Under den senaste tiden har ett omfattande renoveringsarbete skett av katedralen, men inga byggnadsarbetare ska ha varit närvarande när branden bröt ut.

Cathédrale Notre-Dame de Paris (sv. översättning: Vår frus katedral i Paris) är ett av Europas främsta historiska byggnader och kontinentens främsta katedral. Notre-Dame är byggd i gotisk stil och arbetet med att bygga katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, inleddes under kung Ludvig VII:s regeringstod. Det tog över 150 år innan den stod färdig år 1345. År 1804 lät Napoleon Bonaparte sig krönas till kejsare i Notre-Dame.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!