Norges nyinköpta F-35-plan skickar hemlig information till USA

publicerad 1 december 2017
Lockheed Martin F-35A Lightning II, som Norge nyligen inhandlat

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


F-35 planen besitter en oerhörd teknisk kapacitet och blir en enorm tillgång för Norges flygvapen. En oannonserad egenskap hos planen gjorde dock norrmännen aningen förvånade. Planen känsliga data tillbaka till sin till tillverkare, Lockheed Martin.

Det norska kungliga flygvapnet mottog nyligen de tre första av 40 F-35 plan som beställts från Lockheed Martin. Generalmajor Morten Klevar som är ansvarig för det norska F-35-programmet uttryckte sig i positiva ordalag om de nya planen.

Planen är avgörande för en moderniseringsprocess av våra väpnade styrkor och ökar möjligheterna att förvara Norge och dess allierades intressen.”

Men medans miljoner norska kronor pumpas in i F-35 projektet kan det visa sig att Norge köpt grisen i säcken. Som första utländska kund får man tillgång till Amerikanska flygvapnets unika dataprogram som ger piloten en utpräglad situationsöverblick , men som samtidigt sänder över all känslig data till Lockheed Martins servrar i Texas efter varje flygning.

Det norska försvarsministeriets konsult Lars Gjemble säger att:

– Det bör installeras ett filter som kan avstyra att viss hemligstämplad information tilldelas servrarna i USA.

Gjemble är trotts ovannämnda faktorer nöjd med köpet, och hävdar att det är en avsevärd uppgradering av det norska flygvapnet. Han liknade informationsöverföringen likt den Iphone gör till Apple för att kunna vidareutveckla sin produkt.

Norge har köpt 40 stycken F-35 plan och förväntas köpa in ytterligare 12 allt för en summa av 67,9 miljarder Norska kronor (8,36 miljarder dollar). Vissa detaljer kring köpet har dock redan väckt stor uppmärksamhet och det har beskrivits som en blunder av gigantiska mått. Bland annat så avslöjades det i November att inga hangarer hinner uppföras innan 2020 vilket gör att flygplanen fram tills dess får stå i tält.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!