Utrikes

Nigel Farage avgår

Nigel Farage

Partiledaren för UK Independence Party (Ukip), Nigel Farage, har annonserat att han lämnar sin post, lite över en vecka efter att Storbritannien röstade för att lämna EU.

Nigel Farage är känd som den karismatiske och frispråkige partiledaren för det EU-skeptiska och högerpopulistiska Ukip, en post han haft sedan 2010.
Bortsett från den lyckade Brexitkampanjen, som ledde till att det brittiska folket röstade för att Storbritannien skulle lämna EU, lyckades Ukip under Farages ledning bli största parti i det brittiska EU-valet 2014.

Under måndagsförmiddagen annonserade Farage något oväntat att han lämnar sitt uppdrag som partiledare.

– Det har stundtals varit tufft men det har definitivt varit värt det, säger Farage enligt The Telegraph och tillägger att han aldrig sett som en karriärpolitiker.

Nigel Farage menar att han gjort det han ska i och med Storbritanniens kommande uttåg ur EU.

Efter det brittiska parlamentsvalet 2015, då Farage misslyckades med att komma in i parlamentet trots att partiet fick nästan 13 procent av rösterna, annonserade han sin avgång, någonting han sedan tog tillbaka. Nu säger dock Farage att han har bestämt sig helt säkert för att lämna partiledarposten.

Farage kommer däremot att fortsätta som ledamot för Ukip EU-parlamentet, vilket han har varit sedan 1999. Han är även gruppledare för Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, en politisk grupp i EU-parlamentet där bland andra Ukip och Sverigedemokraterna ingår.

Det är fortfarande oklart vem som kommer att bli Farages efterträdare.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!