Nicolas Sarkozy föreslår folkomröstningar – för att få slut på Ukrainakriget

Kriget i Ukraina

publicerad 21 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Nicolas Sarkozy förordar nu diplomati för att avsluta kriget i Ukraina.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med en intervju i Le Figaro föreslår Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy bland annat nya folkomröstningar i områden under rysk kontroll i Ukraina som del i att få slut på kriget.

Utspelet tas dock inte väl mot i Kiev, som istället anklagar Sarkozy för att “medvetet delta i organiseringen av folkmord”.

Tonläget från ukrainskt håll är högt och Mikhail Podoljak, en av president Volodymyr Zelenskyjs närmaste förtrogna och viktigaste rådgivare, i ett uttalande den gångna veckan, går så långt som att säga att Sarkozy “medvetet deltagit i organiseringen av folkmord och krig”.

Detta följer på att Sarkozy föreslagit en diplomatisk lösning på konflikten mellan Moskva och Kiev, vilket bland annat The Telegraph rapporterar om.

“Krim tillhör Ryssland”

Sarkozy intervjuades av Paristidningen Le Figaro om sin kommande memoarbok “The Time of Battles” som täcker perioden 2009 – 2011 under hans presidentskap 2007-12. “Vi behöver ryssarna och de behöver oss“, lyder tidningens rubrik på intervjun.

När det gäller situationen i Ukraina hävdar Sarkozy att Rysslands president Vladimir Putin gjorde fel som “invaderade landet” och att han misslyckats med att uppnå sina mål, men att han “inte är irrationell” och bör närmas genom diplomati.

Ryssland är en granne till Europa och kommer att förbli det. EU måste ta sig ur det nuvarande dödläget eftersom i detta avseende är europeiska intressen inte i linje med amerikanska intressen. Vi kan inte hålla fast vid den märkliga idén att utkämpa ett krig utan att utkämpa det.

I Sarkozys framtidsbild skulle en kompromiss innebära att Väst erkänner Krim som ryskt, eftersom “när det gäller detta territorium, som var ryskt fram till 1954 och där en majoritet av befolkningen alltid känt sig rysk, tror jag att varje steg tillbaka är illusoriskt”.

Krim annekterades av Ryssland i eftermälet av den så kallade Maidan-revolutionen 2014, vilken även utlöste ett separatistiskt uppror i den ryskspråkiga Donbass-regionen. Mer än 14 000 människor beräknas sedan detta ha mist livet i Kievs utdragna krig med separatisterna.

Föreslår folkomröstningar

Sarkozy föreslår en serie folkomröstningar “organiserade under strikt kontroll av det internationella samfundet” för att bryta det nuvarande dödläget.

Podoljak kallar förslagen “kriminella” och deklarerar att så kommer aldrig att ske.

Presidentrådgivaren Podoljak förklarade vidare Krim och Donbass som “ovillkorliga territorier i Ukraina” och att Ryssland inte har någon rätt att hålla folkomröstningar i dessa områden, samt att det heller inte finns några “kulturella eller språkliga särdrag i dessa regioner”. Enligt honom finns det bara ett sätt att avsluta den pågående konflikten och “det är att Ryssland förlorar”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!