New Yorks chefsjurist stämmer NRA – vill få bort organisationen för alltid

publicerad 13 augusti 2020
- av Isac Boman
Chefsjuristen Letitia James under sin valkampanj för Demokraterna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Delstaten New Yorks chefsjurist Letitia James har lämnat in en stämningsansökan mot National Rifle Association i förhoppningen att få bort intresseorganisationen som värnar den konstitutionella rätten att äga vapen i USA. NRA anklagas för korruption och bör därför enligt James inte längre få verka som ideell organisation.

Letitia James menar att ansvariga för NRA under många år har förskingrat tiotals miljoner dollar på personliga lyxresor för ledarskiktet, falska anställningar för bekanta och andra tveksamma omkostnader. Hon menar också att NRA:s ledare Wayne LaPierre gett sig själv otillbörliga förmåner och kontrakt värda miljontals dollar för att representera organisationen.

– Det är tydligt att NRA har misslyckats med att utföra sitt uttalade uppdrag under många många år och istället har fungerat som en grogrund för girighet, missbruk och illegal aktivitet, förklarade James under en konferens och menade vidare att det är dags att upplösa intresseorganisationen, enligt AP News.

Samtidigt har chefsjuristen i Washington DC, som också är en demokratisk politiker precis som Letitia James, också lämnat in en stämningsansökan mot the NRA Foundation – en välgörenhetsorganisation som erbjuder program i vapensäkerhet och prickskytte – och anklagat NRA för att bidragen man fått har gått till lyxliv för organisationens ledning.

NRA menar i sin tur att stämningarna har rent politiska motiv och att det handlar om amerikanska vänsterliberala politikers ambition att få bort NRA för att urholka amerikanernas medborgerliga rättigheter att äga vapen, och på sikt försvåra vapenägande i allmänhet.

Noterbart är att Letitia James tidigare har beskrivit NRA som en terrororganisation. Redan under sin valkampanj 2018 gick hon till val på att ta i med hårdhandskarna mot intresseorganisationen och utreda dem grundligt.

– Du pekar ut dina fiender och sedan räknar du ut ett sätt att använda makten du besitter för att förgöra dem. Det är inte rätt, sade William A Brewer, advokat för NRA, i en intervju 2019.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!