Netanyahu lovar att expandera illegala bosättningar

Israels ockupation av Palestina

publicerad 29 december 2022
- av Isac Boman
Benjamin Netanyahu och illegal bosättning på Västbanken.

Den tillträdande israeliska regeringen kommer att ha som främsta fokus att expandera de illegala israeliska bosättningarna – och lovar även att annektera hela det ockuperade Västbanken när man bedömer att tiden är inne.

Idag svärs Israels nya regering in som förutom Netanyahus parti Likud består av starkt religiösa och ”ultraortodoxa” partier och som i flera medier beskrivs som ”den mest högerorienterade” och ”mest religiösa” i landets historia.

På regeringens prioriteringslista är den viktigaste frågan ”att utveckla bosättningarna i alla delar av Israels land” – med särskilt fokus på att expandera bosättningarna i det ockuperade Västbanken. Netanyahu har vidare lovat att legalisera dussintals illegalt uppförda utposter på Västbanken och annektera det ockuperade territoriet, skriver The Guardian.

Regeringen kommer också att ge generösa stipendier till ultraortodoxa judar som vill studera de judiska skrifterna istället för att arbeta.

Västbanken erövrades av Israel 1967 tillsammans med Gazaremsan och östra Jerusalem och palestinierna betraktar området som hjärtat i en framtida självständig statsbildning. Under decennierna sedan erövringen har dussintals judiska bosättningar uppförts och numera bor cirka 500 000 israeler på Västbanken – och omkring 2,5 miljoner palestinier.

Majoriteten av världens länder betraktar ockupationen som olaglig och som ett allvarligt hinder om fred ska uppnås i regionen. Till och med Israels nära allierade, USA, har vid upprepade tillfällen varnat Israels tillträdande regering för att ”vidta åtgärder som skulle kunna undergräva de minskande förhoppningarna om upprättandet av en självständig palestinsk stat”.

Noterbart är att flera av Likuds samarbetspartier är mycket hårdföra religiösa sionister – bland annat Religious Zionist Party, och att dessa sedan länge krävt att de illegala bosättningarna ska erkännas som legitima.

Angående annekteringen av hela Västbanken så lovar Netanyahu att genomföra den ”samtidigt som man väljer tidpunkten och överväger de nationella och internationella intressena för staten Israel”.

Regeringen kommer också att utöka den statliga finansieringen av de illegala bosättningarna. I koalitionsavtalet finns också en klausul om att ändra Israels diskrimineringslagar och göra det tillåtet för företag att vägra utföra arbete och tjänster eller genomföra affärer med människor på grund av dessas religiösa övertygelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!