Nederländskt regeringsparti: Förskolor ska kunna neka ovaccinerade barn

publicerad 20 mars 2024
- av Sofie Persson
I dagsläget stödjer majoriteten av parlamentarikerna inte förslaget att tvångsvaccinera förskolebarn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringspartiet VVD har lagt fram ett lagförslag där förskolor ska kunna neka plats till barn som är ovaccinerade. Partiet motiverar vaccintvånget med ökade fall av bland annat kikhosta och mässlingen.

Lagförslaget lades fram redan 2020 av Folkpartiet för frihet och demokrati (VVD) och Socialistiska partiet (SP), något som sedan lades på is efter att man inte fått tillräckligt med stöd. Nu vill nuvarande premiärministern Mark Ruttes parti VVD åter ta upp förslaget.

Anledningen till att man tar upp förslaget igen ska vara ett utbrott av kikhosta i landet, rapporterar NL Times. 1400 fall ska ha rapporterats in där fyra spädbarn tros ha avlidit till följd av sjukdomen i år. Myndigheter uppmanar människor med förkylningssymptom att inte vara i nära kontakt med spädbarn eller gravida. Även flera fall av mässlingen ska ha uppkommit under året.

Det här är sjukdomar som du inte längre behöver bli sjuk av. Eftersom man kan vaccinera sig mot dem, säger Sophie Hermans, parlamentsledamot för VVD.

Tveksamt stöd

Sedan coronakrisen har antalet vaccinationer generellt minskat i landet där vaccinationsgraden för bland annat mässlingen, kikhosta, polio och röda hund minskat till under 90 procent förra året. När det gäller kikhosta ska 85 procent av spädbarn uppges ha varit oskyddade på grund av att man inte vaccinerat modern eller barnet.

Lagförslaget skulle innebära att förskolor får laglig rätt att neka ovaccinerade barn. Majoriteten av parlamentsledamöterna stödjer dock inte förslaget, och även SP, som från början var med och skapade det, är numera osäkra. Statssekreterare Maarten van Ooijen vid landets folkhälsomyndighet anser att man istället bör uppnå vaccinationsmålen genom att läkare ger mer information.

–  Människor är inte så imponerade av samtal från politiker eller regeringen om vaccination. Det som är särskilt effektivt är experter som hjälper föräldrar. Som läkare och ungdomssköterskor på kliniken under individuella samtal. Det tar tid och mycket energi, men vi kommer att fortsätta att fokusera på detta, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!