Nederländernas migrationsminister fick avgå efter rapport om invandrarbrottslighet

publicerad 29 maj 2019
- av Isac Boman

Migrationsministern Mark Harbers avgick under den senaste veckan från den nederländska regeringen sedan viktig och känslig information från en rapport om invandrares brottslighet gömts undan.

I rapporten som presenterades för parlamentet finns statistik över brott där de misstänkta gärningsmännen är asylsökande. Grövre brottslighet som mord och våldtäkter har dock klumpats ihop under kategorin ”övrigt” medan mindre allvarlig brottslighet som snatterier och stölder har egna kategorier.

På grund av detta anklagades Harbers snabbt för att försöka dölja de verkliga siffrorna och att det hela gjorts avsiktligt, och avgick som en följd.

Jag är inte bara ansvarig juridiskt utan jag känner mig också personligt ansvarig, sade han då.

I rapporten framkommer det bland annat att invandrare från säkra länder som Marocko och Algeriet står för närmare hälften av de 4 600 rapporterade brotten 2018. I ”övrigt”-kategorin återfinns bland annat 79 sexbrott, varav fem där barn varit inblandade.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.