Utrikes

Nederländernas migrationsminister fick avgå efter rapport om invandrarbrottslighet

Migrationsministern Mark Harbers avgick under den senaste veckan från den nederländska regeringen sedan viktig och känslig information från en rapport om invandrares brottslighet gömts undan.

I rapporten som presenterades för parlamentet finns statistik över brott där de misstänkta gärningsmännen är asylsökande. Grövre brottslighet som mord och våldtäkter har dock klumpats ihop under kategorin ”övrigt” medan mindre allvarlig brottslighet som snatterier och stölder har egna kategorier.
På grund av detta anklagades Harbers snabbt för att försöka dölja de verkliga siffrorna och att det hela gjorts avsiktligt, och avgick som en följd.

Jag är inte bara ansvarig juridiskt utan jag känner mig också personligt ansvarig, sade han då.

I rapporten framkommer det bland annat att invandrare från säkra länder som Marocko och Algeriet står för närmare hälften av de 4 600 rapporterade brotten 2018. I ”övrigt”-kategorin återfinns bland annat 79 sexbrott, varav fem där barn varit inblandade.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!