Nederlag för Bryssel – Ukraina knyter band till Ryssland

publicerad 23 november 2013

Förhandlingarna om ett fördjupat politiskt och ekonomiskt samarbete mellan EU och Ukraina har brutit samman. Istället väljer nu Ukraina att vända sig till Ryssland.

Vladimir Putin och Julia Tymosjenko. Foto: Wikimedia Commons/premier.gov.ru/CC-BY-3.0
Vladimir Putin och Julia Tymosjenko.
Foto: Wikimedia Commons/premier.gov.ru/CC-BY-3.0

Anledningen att frihandelsavtalet gick i stöpet var för att “garantera Ukrainas nationella säkerhet” och återställa handelsrelationer med Ryssland, hette det i ett uttalande från ukrainska lagstiftare.

Enligt AFP önskar Ukraina i stället trepartssamtal om handelsfrågor med både Ryssland och EU.

IMF:s krav blev droppen
Under fredagen röstade parlamentet i Ukraina nej till att låta den fängslade Julia Tymosjenko resa utomlands för att få vård. Enligt Sveriges Radio var det orsaken till att avtalet mellan Ukraina och EU inte blev till.

Den ukrainske premiärministern Nikolaj Azarov påpekade dock i sitt tal i parlamentet att kraven på reformen som satts upp av den internationella valutafonden, IMF, blev droppen som fick bägaren att rinna över, skriver Rysslands Röst.

Azarov tillade att en minskning av handeln mellan Ukraina och Ryssland skapat problem och är orsaken till att landets kreditbetyg nyligen sänktes av kreditinstitutet Fitch.

Putin till attack mot EU
Den ryska presidenten Vladimir Putin anklagade EU för att ha hotat Ukraina efter att förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan parterna brutit samman.

– Det här är påtryckningar och utpressning, sa Putin på en presskonferens, enligt RT.com.

Putin fortsatte med att säga att det nu finns ett avtal mellan Ukraina och Ryssland om en frihandelszon.

“Ukraina bugar för Kreml”
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) var allt annat än nöjd efter att förhandlingarna mellan EU och Ukraina brutit samman.

“Ukrainas regering bugar plötsligt djupt för Kreml. De brutala påtryckningarnas politik fungerar tydligen”, skrev Bildt på Twitter.

Carl Bildt har varit drivande i försöken att få Ukraina att närma sig EU.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!