Nato: Ungern häver Ukraina-veto

Kriget i Ukraina

publicerad 13 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Jens Stoltenberg och Viktor Orbán.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nato kan nu gå vidare med sina planer på utökat militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina efter det att Ungern meddelat att de inte längre kommer att blockera stödet.

Beskedet kom efter ett möte i Budapest tidigare i veckan mellan generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Efter mötet i Budapest kunde Jens Stoltenberg meddela att Nato nu står redo att “intensifiera sitt stöd till Ukraina” utan att Ungern står i vägen.

Det finns ingen Natoskyldighet att delta i alla insatser eller aktiviteter. Vad premiärministern och jag kommit överens om i dag är att Ungern inte ska blockera andra länder från att gå med på ett löfte om ekonomiskt stöd till Ukraina, och en ledande roll för Nato i att samordna stödet, sade Stoltenberg på presskonferensen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán uttryckte sitt godkännande av den överenskommelse som nåtts.

Ungern har givits de garantier som vi behövde. Vi har en rättvis uppgörelse, försvarade Viktor Orbán sitt och den ungerska regeringens beslut att inte längre blockera stödet.

“Ukraina måste segra”

Beslutet löser två av de mest komplicerade frågorna inför sommarens stora Nato-toppmöte i Washington. Stoltenberg har betonat att han vill se ett fast åtagande från Natoländerna om ekonomiskt stöd till Ukraina motsvarande minst 40 miljarder euro om året.

Jens Stoltenberg hoppas dessutom att Nato kan ta över delar av den militära samordningen som i dagsläget hanteras av USA genom Ramstein-gruppen, även känd som “Kontaktgruppen för Ukrainas försvar”.

Ungern har länge motsatt sig båda dessa initiativ, men har nu erhållit försäkringar som gör att de accepterar att andra länder går vidare med planerna utan ungerskt deltagande.

Ingen ungersk personal kommer att delta i de här aktiviteterna och inga ungerska pengar kommer att användas, förklarade Stoltenberg.

Han förväntar sig att alliansens försvarsministrar i stort sett ska kunna enas om stödet till Ukraina redan vid mötet i Bryssel under torsdagen och fredagen. Vid mötet kommer även diskussioner att föras om vad Stoltenberg beskriver som en rysk “kampanj” av “fientliga attacker mot Natomark”.

Det sker i form av sabotage, våld, cyberattacker och desinformation. Medlemsländerna vidtar beslutsamma åtgärder, gör gripanden och inleder juridiska processer. Vi ökar på vårt skydd av viktig infrastruktur, uttryckte Stoltenberg i samband med en presskonferens i Bryssel på onsdagskvällen.

(“Vi måste se till att Ukraina segrar”, sade NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagen).

Stoltenbergs efterträdare

En öppen fråga som återstår är huruvida Ungern också kommer att släppa sitt veto mot att Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte efterträder Stoltenberg som den USA-ledda militäralliansens generalsekreterare.

Ämnet berördes inte under presskonferensen, och Stoltenberg själv hävdar att han inte är involverad i förhandlingarna om hans efterträdare. För närvarande stöds Rutte av minst 29 av 32 Natoländer. Den enda övriga kandidaten är Rumäniens avgående president Klaus Iohannis.

Jens Stoltenbergs mångåriga mandatperiod avslutas den 30 september i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!