Nation of Islam-anhängare bakom polismord vid Kapitolium

publicerad 6 april 2021
- av Isac Boman
25-årige Noah Green.

Den 25-årige afroamerikanen och Nation of Islam-anhängaren Noah Green mejade ner två polismän med sin bil. Den ene av dem blev så svårt skadad att han senare avled av sina skador – Green i sin tur sköts ihjäl av polis när han försökte attackera dem med kniv.

Händelserna ägde rum under fredagen vid Kapitolium i USA och på sociala medier var vänsterprofiler snabba med att uttrycka att det handlade om en ”högerextremist” eller ”Trump-anhängare” som attackerat polisen.

I verkligheten handlade det dock om afroamerikanen Noah Green, anhängare till den islamiska organisationen Nation of Islam och dess grundare Louis Farrakhan.

Enligt polisen ska Green först ha kört på de två poliserna och sedan lämnat bilen och börjat hugga med kniven mot andra poliser – som då sköt ihjäl mannen.

– Han svarade inte på verbala order. Den misstänkte började göra utfall mot polisofficerarna som då sköt på den misstänkte, säger polischefen Yogananda Pittman.

Green dog snabbt av sina skador och det gjorde också ett av hans offer – polismannen William Evans som arbetat hos polisen i 18 år. På grund av detta så flaggades det dagen efter dådet på halv stång för att hedra den fallne polismannen som en ”demokratimartyr”.

Polisen kommer att fortsätta utreda motivet bakom attacken men konstaterar att det inte tycks vara ”terroristrelaterat”.

– Vi har ett ansvart att utreda och gå till grunden med det här oavsett om det handlade om en attack mot polismyndigheten eller något annat. Vi kommer komma till klarhet med det, konstaterade polischefen Robert Contee III.

Huvudstadspolisen ska inte ha känt till gärningsmannen sedan tidigare och hans bror menar att Noah Green led av ”hallucinationer och självmordstankar” och att han förutom den psykiska ohälsan också kan ha varit drogpåverkad.

Jag är ledsen, men jag ska åka iväg och bli hemlös. Tack för allt du har gjort. Jag såg upp till dig när jag var ett barn. Du inspirerade mig mycket”, ska Noah ha skrivit i ett av sina sista sms till brodern.


Kuriosa: Nation of Islam

Nation of Islam är en afroamerikansk separatiströrelse baserad i Chicago. Man beskriver sig som muslimer men har en ytterst särpräglad teologi som bland annat anger att det var en svart forskare vid namn Yakub som skapade den vita rasen genom selektiv avel på ön Patmos för 6600 år sedan. Yakub sägs vara samma person som den bibliska Jakob.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.