Myndigheter i USA tränar kärnvapenattack i New York 24-25 april

publicerad 24 april 2017

Snopes.com som används av bland andra Facebook och Google som referenssajt för att bedöma riktigheten i information på webben, skriver lugnande om operation Gotham Shield, en omfattande beredskapsövning i USA där flera myndigheter deltar. Övningen syftar till att öka beredskapen för nukleära attacker mot USA.

Snopes citerar ”The Eastern Region Helicopter Council” (ERHC) som skriver om övningen: Klockan 08:00 lokaltid den 25 april 2017 kommer övningen att iscensätta en storskalig terroristattack mot New York metropolitan area.

MetLife Stadium kommer att fungera om uppsamlingsplats för räddningspersonal och skådespelande aktörer, ibland kallade ”crisis actors”, ska spela skadade civila.

Operation Gotham Shield enligt “Occupational Safety and Health Administration”

  • FEMA-led exercise, April 18 – May 5
  • Linked to several other DOD and DHS/FEMA response and recovery exercises
  • 4 nuclear devices, 2 of which are rendered safe during the DOD Vital Archer Exercise, one successful 10kt detonation in the NYC/NJ area, and one smaller detonation on the US/Canadian border.

Snopes skriver att det är desinformation att dessa ”drills” råkar sammanfalla med verkliga terrordåd, men det är enkelt att kontrollera påståendet och det stämmer att det påfallande ofta råkar ske en övning för att öka beredskapen mot en viss typ av dåd i samband med en verklig terrorattack av samma karaktär.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice

Snopes om Operation Gotham Shield

Operation Gotham Shield är en legitim och rutinmässig övning för att drilla myndigheter och organisationer som genomförs i New York och New Jersey i slutet av april 2017. Övningen är standardmässig och övar myndigheternas beredskap i händelse av katastrofer och incidenter, vilket ofta leder till rykten och farhågor på Internet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!