Muslimske generalsekreteraren till medlemmarna: ”Stoppa Israels folkmord”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 5 maj 2024
- av Isac Boman
Företrädare för Islamiska konferensorganisationen under årets toppmöte.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med att muslimska OIC:s toppmöte inleddes i Gambia i helgen, uppmanade organisationens ordförande medlemsländerna att ”fördubbla sina ansträngningar för att stoppa Israels folkmord och krigsförbrytelser mot det palestinska folket”.

Islamiska konferensorganisationen (OIC) är ett samarbetsorgan för 57 muslimska stater runtom i världen och leds idag av av Hissein Brahim Taha från Tchad. I ett pressmeddelande efterlyser han också mer internationellt stöd för ett erkännande av staten Palestina och att de även ska uppnå fullvärdigt medlemskap i FN.

Under konferensen i Banjul, där företrädare för medlemsländerna plus ett antal högt uppsatta dignitärer från icke medlemmar deltar, ligger stort fokus på att ”främja enighet, solidaritet och hållbar utveckling inom den islamiska världen”. Gambias president Adama Barrow som också är ordförande för mötet, förklarar att han kommer att prioritera att stärka det ekonomiska samarbetet, främja kulturellt utbyte och bekämpa fattigdom i länderna.

Vad gäller situationen i Gaza beskrivs Israels agerande som ”en brutal israelisk militär aggression” och generalsekreterare Taha lovade att denna fråga kommer att förbli OIC:s mest centrala – och att samtliga medlemsstater bör arbeta för att ”mobilisera det internationella samfundets ansvar för att stoppa aggressionen och folkmordet på det palestinska folket i Gaza, och på Västbanken, inklusive Al-Quds och Al-Sharif“.

Uttalad Israelkritiker

OIC kommer att inrätta ett ”medieobservatorium” för att ”dokumentera och lyfta fram antalet martyrer, sårade, fångar och olika brott som begås under den israeliska ockupationen”. Samtidigt ska israeliska brott dokumenteras.

Den muslimska samarbetsorganisationens generalsekreterare har vid flera tidigare tillfällen sedan den israeliska invasionen inleddes fördömt denna och varnat för konsekvenserna av kriget – även då beskrev han det som hände som folkmord och krigsförbrytelser begångna av Israel.

I Mars krävde han exempelvis att Israel upphör med sin ockupation av palestinsk mark och slutar bryta mot folkrätten – han beklagade också FN:s säkerhetsråds oförmåga att genomföra de internationella resolutionerna och stoppa våldsspiralen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!