Muhammed vanligaste namnet bland nyfödda på flera håll i Tyskland

publicerad 1 mars 2018
Bilden är illustrativ

Tyska journalister har frågat sig varför Muhammed inte är ett lika populärt pojknamn i Tyskland som i Storbritannien och Belgien. Det visade sig dock att det arabiska pojknamnet faktiskt är vanligast på flera håll i Tyskland.

I London har Muhammed varit det vanligaste namnet bland nyfödda i flera år. Likaså i Bryssel. I Wien är det redan det tredje mest vanliga namnet.

Journalister från den tyska tidningen Welt förundrade sig över att Muhammed inte är så populärt som det är i London och Bryssel. Istället verkade tyskarna föredra namn som Ben, Elias och Noah.

När journalisterna undersökte saken visade det sig att det arabiska pojknamnet Muhammeds olika stavningsformer, så som Muhamed och Mohamad, registrerats som olika namn i statistiken. När namnets sju olika stavningsvarianter slogs ihop visade det sig att Muhammed var det vanligaste pojknamnet för nyfödda på många håll även i Tyskland.

I Duisburg och Dortmund, där Ben tidigare ansetts vara det vanligaste namnet, är det nu Muhammed med dess olika stavningsvarianter som är vanligast. Likaså i Essen, där listan tidigare toppades av Alexander.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!