Minsk avslöjar påstådd EU-plan att angripa Vitryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 29 april 2024
- av Jan Sundstedt
Vitrysslands säkerhetschef Ivan Tertel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vitryssland rapporterar nu om vad som påstås vara planer på en attack anstiftad av EU mot huvudstaden Minsk, där framför allt Litauen skulle användas som utgångspunkt, enligt landets högste säkerhetschef Ivan Tertel.

Ivan Tertel, chef för Vitrysslands kommitté för statssäkerhet (KGB), hävdar att man nyligen förhindrat en potentiell attack mot landet. Enligt honom skulle attackdrönare driftsättas från Litauen för att attackera mål i och runt huvudstaden Minsk.

Uppgifterna fick stöd av medlemmar av den Allvitryska folkförsamlingen, i samband med ett tal av Ivan Tertel som hölls i torsdags den gångna veckan.

I sitt tal betonade Tertel oro för den globala spänningsnivån och pekade ut västländernas destruktiva intentioner gentemot Vitryssland. Han hävdade att USA och dess allierade “strävar efter kontroll över Vitryssland och dess resurser“.

Enligt honom fungerar länder som Litauen, Polen och Ukraina som baser för västländernas stöd till “radikala grupper”, vilka potentiellt “kan destabilisera Vitryssland och dess regering“.

Litauen förnekar

Litauen bestrider all kännedom om en sådan attack och tillbakavisar å det bestämdaste anklagelserna. Företrädare för EU har än så länge inte kommenterat uppgifterna.

Ivav Tertel uppgav även att Vitryssland har avvärjt över 40 “kriminella operationer” sedan början av 2023, inklusive försök att smuggla vapen från Ukraina in i landet. Han anklagade också ukrainska underrättelsetjänsten SBU för flera försök till terroristattacker i både Vitryssland och Ryssland.

Enligt Tertel har Ukraina planer på att använda vitryska medborgare för att ta över territorium och installera en väststödd regering. Han namngav i talet ett specifikt sjukhus i Kiev, som han påstod tjänar som operationsbas för “de ukrainskstödda radikalerna”.

Spänningarna mellan Vitryssland och landets västliga grannar fortsätter att vara en central fråga vad gäller inte minst kriget i Ukraina. Huruvida Minsk de facto kan uppvisa konkreta bevis för den påstådda EU-ledda planen att angripa Minsk återstår att se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!