Miljontals människor i fara när cyklonen Mocha slår till mot Bangladesh

publicerad 14 maj 2023
- av Redaktionen
Gata i Dhaka, huvudstad i Bangladesh.

Den enorma cyklonen Mocha, med vindhastigheter på upp till 54 meter per sekund, har nått kustlinjen vid Bangladesh. Cyklonen har orsakat att träd ryckts upp med rötterna och ett kraftigt regn har satt in. Längs cyklonens bana bor hundratusentals flyktingar i tillfälliga tält.

Mohammad Sayed, invånare i flyktinglägret Nayapara, beskriver deras sårbara situation.

– Våra lägerhus, som är konstruerade av bambu och presenningar, kan blåsas bort i mjuka, lätta vindar.

Han nämner även deras oro över bristen på adekvata skyddsåtgärder.

– Skolorna som är utsedda till cyklonskydd (…) är inte starka skydd som kan stå emot vinden från en cyklon. Vi är rädda.

Myndigheterna har evakuerat hundratusentals människor från de områden som förväntas drabbas mest. Enbart från området runt Cox’s Bazar, platsen för världens största flyktingläger, har över en miljon människor flyttats enligt officiella rapporter. Under söndag morgon hade inget kraftigt regn ännu fallit i området.

Bangladesh, hem för mer än 160 miljoner människor, har inrättat över 1 500 cyklonskydd i förväntan på stormen. Landets flotta meddelade att 21 fartyg, patrullflygplan och helikoptrar står redo för räddnings- och hjälpinsatser.

Under tiden rapporterade grannlandet Myanmar, som också ligger i cyklonens bana, om flera dödsfall på grund av vind- och regninducerade jordskred.

Titon Mitra, Förenta Nationernas utvecklingsprograms representant i Myanmar, uttryckte allvarlig oro på Twitter, där han skrev:

”Mocha har nått land. Två miljoner människor är i riskzonen. Vi förväntar oss omfattande skador och förluster. Vi är redo att svara och måste ha obehindrad tillgång till alla drabbade områden”.

Hjälporganisationen Rädda Barnen har framfört farhågor över säkerheten och hälsan för ungefär en halv miljon barn som bor i Rohingya-lägren i Cox’s Bazar, samt ytterligare en miljon barn i regionen. Onno van Manen, organisationens landchef för Bangladesh, uttalade i ett pressmeddelande:

”Med tanke på levnadsförhållandena och de otillräckliga skyddsanläggningarna i Rohingya-lägren i Cox’s Bazar, utgör cyklonen Mocha ett hot mot många liv”.

Rohingya är en muslimsk minoritetsgrupp som drevs ut av Myanmars militär 2017. Ungefär en miljon Rohingya bor nu i läger i Bangladesh, nära gränsen till Myanmar, under för mycket svåra förhållanden. Myndigheterna i Bangladesh har utfärdat ett förbud mot att flyktingar bygger permanenta bostäder, av oro att de skulle slå sig ner permanent i Bangladesh istället för att återvända till Myanmar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!