Miljöhot efter striderna i Ukraina

publicerad 25 februari 2016
Elena med pojkarna Vlad och Timur är på väg till sitt dagis i östra Ukraina. Kriget har fört med sig miljörisker för civilbefolkningen i regionen.

Förutom de som direkt dött och skadats i striderna är luften i östra Ukraina fylld av farliga ämnen från utbränd ammunition, med hälsofarliga halter av svaveldioxid och kvävedioxid, ämnen som kan irritera hals och ögon samt försvagar kroppens motståndskraft, enligt uppgift från miljöorganisationen Environmental People Law, rapporterar Miljöaktuellt.

Det största miljöhotet kommer dock från de cirka 100 gruvor som övergivits i kriget och nu riskerar att svämma över. Kontaminerat vatten hotar exempelvis att förgifta floden Siverskij Donets som är regionens största källa för dricksvatten och som rinner vidare ut i Don och Azovska havet.

En lokal tv-kanal rapporterar om stigande nivåer av radioaktivt gruvvatten i närheten av Yunkom-gruvan där Sovjetunionen genomförde en provsprängning av atomvapen 1979. I gruvan Oleksandr-Zakhid finns ett lager med över 50 ton klorerade aromatiska kolväten (monochlorbenzol).

Över 3000 skogsbränder har även härjat sedan artilleribeskjutningen inleddes i somras. Drabbade är bland annat två stora naturreservat i regionen och 33 parker som helt har förstörts.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!