Michail Kalasjnikov har avlidit

Mannen som skapade den beryktade automatkarbinen AK-47 är död. Den ryske vapeningenjören Michail Kalasjnikov avled dagen före julaftonen 94 år gammal, enligt ryska medier.

publicerad 25 december 2013

[slider id=’14498′ name=’Kalasjnikov’]

Enligt Rysslands hälsoministerium har Kalasjnikov under den senaste månaden legat på intensivvårdsavdelningen vid ett sjukhus i Izjevsk, huvudstaden i delrepubliken Udmurtien väst om Uralbergen. Izjevsk var också den nu framlidne vapeningenjörens födelseort.

Det uppskattas att Michail Kalasjnikovs automatkarbin har producerats i 80 till 100 miljoner exemplar sedan den infördes i Sovjetunionens arme år 1949, vilket gör den till världens vanligaste handeldvapen. AK-47:an är också det vapen som använts i flest krig i modern tid.

Kalasjnikov har tidigare deklarerat att han inte ångrar sin skapelse, men menar att det är ”smärtsamt att se när kriminella element av olika slag skjuter med vapnet”. Anledningen till att han skapade vapnet var enligt honom själv för att ”försvara fosterlandet”.

Vissa menar att AK-47:an endast är en kopia på Sturmgewehr 44 (StG-44), som anses vara världens första automatkarbin och som togs fram av Tyskland under Andra världskriget. Michail Kalasjnikov fick dessutom hjälp av tysken Hugo Schmeisser, som utvecklade StG-44, med att skapa AK-47:an.


Fakta: AK-47

Vikt: 3,47 kg

Längd: 880 mm

Eldhastighet: 600 skott i minuten

Pris: I afrikanska länder efter strider runt 15 dollar och upp till 1000 dollar under krig. Normalpriset är någonstans i mitten.

(Källa: RT.com)
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.