MI6 uppmanar ryssar att spionera på sitt eget land

Det nya kalla kriget

publicerad 20 juli 2023
- av Markus Andersson
T.v: MI6-högkvarteret i London. T.h: Underrättelsechefen Richard Moore.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Chefen för brittiska underrättelsetjänsten, Richard Moore, vill att ryska medborgare ska bli brittiska spioner – och hävdar att ett antal ryssar redan gått över till britterna.

– Deras hemligheter kommer alltid att vara säkra hos oss, påstår han.

Under onsdagen höll den vanligtvis medieskygge Moore ett offentligt framförande vid Storbritanniens ambassad i Prag – ett tal där han vädjade till ryssar som ogillar Putin eller kriget i Ukraina att börja spionera för britternas räkning.

– Det finns många ryssar som idag sitter tysta i förskräckelse av synen att deras väpnade styrkor pulvriserar ukrainska städer, förvisar oskyldiga familjer från sina hem och kidnappar tusentals barn. De ser förskräckt på när deras soldater härjar i grannlandet. De vet i sina hjärtan att Putins anledning till att attackera en slavisk nation är orättmätig.

– Deras hemligheter kommer alltid att vara säkra hos oss, fortsatte han och påstod också att ett antal ryska medborgare redan börjat spionera för Storbritannien sedan kriget i Ukraina inleddes.

Moore hävdade också att det är ryska oligarker som ligger bakom kriget i Ukraina. Bedömare på Sky News menar att syftet med talet förmodligen var att locka över missnöjda ryska militärer och officerare inom underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Underrättelsetjänsten lever efter principen att vår lojalitet mot våra agenter är livslång och vår tacksamhet evig, lovade han vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!