MI6 uppmanar ryssar att spionera på sitt eget land

Det nya kalla kriget

publicerad 20 juli 2023
- av Markus Andersson
T.v: MI6-högkvarteret i London. T.h: Underrättelsechefen Richard Moore.

Chefen för brittiska underrättelsetjänsten, Richard Moore, vill att ryska medborgare ska bli brittiska spioner – och hävdar att ett antal ryssar redan gått över till britterna.

– Deras hemligheter kommer alltid att vara säkra hos oss, påstår han.

Under onsdagen höll den vanligtvis medieskygge Moore ett offentligt framförande vid Storbritanniens ambassad i Prag – ett tal där han vädjade till ryssar som ogillar Putin eller kriget i Ukraina att börja spionera för britternas räkning.

– Det finns många ryssar som idag sitter tysta i förskräckelse av synen att deras väpnade styrkor pulvriserar ukrainska städer, förvisar oskyldiga familjer från sina hem och kidnappar tusentals barn. De ser förskräckt på när deras soldater härjar i grannlandet. De vet i sina hjärtan att Putins anledning till att attackera en slavisk nation är orättmätig.

– Deras hemligheter kommer alltid att vara säkra hos oss, fortsatte han och påstod också att ett antal ryska medborgare redan börjat spionera för Storbritannien sedan kriget i Ukraina inleddes.

Moore hävdade också att det är ryska oligarker som ligger bakom kriget i Ukraina. Bedömare på Sky News menar att syftet med talet förmodligen var att locka över missnöjda ryska militärer och officerare inom underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Underrättelsetjänsten lever efter principen att vår lojalitet mot våra agenter är livslång och vår tacksamhet evig, lovade han vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!