Presidentvalet i USA

Mexikos president erkänner inte Biden som president

publicerad 9 november 2020
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Andres Manuel Lopez Obrador vill vänta med att ta ställning för någon segrare i det amerikanska presidentvalet tills dess att valprocessen och de rättsliga konsekvenserna är klara, något som fått inhemsk politisk opposition, etablissemangsmedia och amerikanska politiker att rasa.

Under det senaste dygnet har många latinamerikanska ledare skyndat sig att gratulera Joe Biden och erkänna honom som segrare i presidentvalet. Två som inte gjort detta är Brasiliens högerliberale president Jair Bolsonaro och Mexikos vänsterorienterade president Andres Manuel Lopez Obrador. Bolsonaros stöd kommer kanske inte som en överraskning då Brasiliens president länge uttryckt sitt gillande för Trump och hans person men att inte heller socialisten Lopez Obrador ännu vill erkänna Biden som segrare har provocerat många vänsterliberaler i USA.

– Vi vill inte agera oförståndigt, förklarade Mexikos president för en samlad journalistkår under söndagen och fortsatte poängtera att han vill vänta tills dess att den amerikanska valprocessen är över innan han gratulerar en vinnare, skriver LA Times.
Mexikos president kanske ligger långt ideologiskt från Trump men väljer ändå att uttrycka sina sympatier och sitt gillande för amerikanen.

– President Trump har varit mycket respektfull mot oss och vi har uppnått flera viktiga mål och vi är tacksamma för att han inte har lagt sig i (Mexikos angelägenheter).

Han förklarar vidare att han vill vänta att ta ställning för en segrare tills de juridiska processerna har avklarats och att han innan dess inte vill ta ställning för någon av kandidaterna. Att Lopez Obrador ännu inte öppet gett sitt stöd till Biden har också retat upp andra latinamerikanska politiker, bland annat oppositionen i Mexiko.

– Det är att allvarligt misstag av Lopes Obrador, hävdar den tidigare mexikanske utrikesministern Jorge Castaneda och menar vidare att den mexikanske presidenten borde göra ”som alla andra” och erkänna Biden som segrare.

Etablissemangsmedia i Mexiko går  också till hårt angrepp mot presidenten och menar att han har hoppat på Trumps ”hallucinatoriska observationer om presidentvalet” och att relationen mellan Mexiko och Joe Biden nu kan försämras.

Även amerikanska politiker försöker påverka den mexikanske presidenten att erkänna Biden och Texas-demokraten Joaquin Castro menar att Lopes Obradors agerande är ett ”historiskt diplomatiskt misslyckande” och att han genast borde erkänna Biden som president om han vill ha en god relation med USA framöver.

Huruvida påtryckningarna mot Mexikos president för att få honom att ta ställning för Biden kommer att ge frukt återstår att se.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!