Mexikos armé kan kallas in i kampen mot hungern

Mexico City - Mexikos president Enrique Peña Nieto har utlyst en nationell kampanj mot hungern, med fokus på de miljontals människor i landet som lever i extrem fattigdom. Nu över överväger regeringen att ta hjälp av landets armé för att samla in information från landets fattigaste familjer.

publicerad 9 april 2013
Många barn i Mexiko lider av akut näringsbrist

Källor inom Mexikos regering säger till IPS att armén har den logistiska kapacitet som krävs för att kunna samla in de socioekonomiska data som behövs i kampanjen. Detta eftersom armén har baser och soldater utplacerade i alla de 400 kommuner som ska ingå i satsningen. Armén består av 210 000 soldater, varav 70 000 är involverade i det krig mot narkotikan som skördat mängder av människoliv på senare år.

Kampanjen mot hungern utlystes av Enrique Peña Nieto strax innan han övertog presidentposten i landet i december förra året.

Regeringen behöver nu få fram uppgifter om vilka personer som har rätt att få del av de sociala satsningar som ska genomföras. Kampanjen är inriktad mot 7,4 miljoner av de mexikaner som lever i extrem fattigdom och som lider av näringsbrist. Av Mexikos 117 miljoner invånare beräknas minst 52 miljoner leva under fattigdomsgränsen, varav 11,7 i extrem fattigdom.

Genom kampanjen vill myndigheterna bland annat bekämpa den akuta undernäringen bland barnen, och verka för att landets småbönder ska kunna öka sin produktion och därigenom sina inkomster.

President Peña Nieto planerar också att ändra strategi i kampen mot narkotikamaffiorna i landet. Hans företrädare Felipe Calderón beslutade efter att han tillträtt som president i december 2006 att skicka ut tusentals soldater på landets gator för att bekämpa de kriminella grupperna. Peña Nieto överväger nu istället att satsa på en effektivare poliskår och att stärka de rättsliga institutionerna.

Sedan den militära kampanjen inleddes har över 100 000 människor dödats i narkotikarelaterat våld.

Mexikos armé har sedan länge anklagats för att kunna begå övergrepp utan att bestraffas. Enligt den statliga människorättskommissionen CNDH begick minst 359 soldater olika former av övergrepp mellan 2006 och 2012. Endast 38 av dessa har dock straffats för sina brott. Under samma period mottog CNDH över 8 000 anmälningar mot soldater.

Human Rights Watch, HRW, har slagit fast att de mexikanska säkerhetsstyrkorna genomfört “omfattande människorättsbrott i kampen mot mäktiga organiserade kriminella grupper, däribland mord, försvinnanden och tortyr”.

Organisationer som IPS talat med vill inte uttala sig officiellt om planerna på att låta armén delta i kampen mot hungern, men företrädare menar att det är olämpligt att låta soldater utföra civilt arbete.

 

Emilio Godoy/IPS

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!