Merkels CDU gör katastrofval – Socialdemokraterna blir största parti

Valet i Tyskland

publicerad 27 september 2021
- av Markus Andersson
Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel med ultraglobalisten Klaus Schwab på World Economic Forum i Davos, 2020.

Kristdemokratiska CDU/CSU med sin avgående förbundskansler Angela Merkel gör ett mycket dåligt val och är inte längre Tysklands största parti. Även Vänsterpartiet Die Linke gör ett katastrofval – samtidigt som socialdemokratiska SPD nu blir Tysklands största parti.

Det står klart att socialdemokratiska SPD inte bara ökar från 20,5 till 25,7 procent – man går också om CDU och blir Tysklands största parti, även om det bara skiljer 1,6 procentenheter mellan partierna. CDU backar från 32,9 procent i förra valet till 24,1 procent, hela 8,8 procentenheter.

Ännu sämre gick det för Vänsterpartiet Die Linke som nästan tappat hälften av sina väljare från valet 2017 och nu ser ut att landa på 4,9 procent – vilket i så fall innebär att de hamnar under spärren på fem procent och tappar 30 av 39 mandat. De fåtal platser till förbundsdagen som de behåller kommer via direktmandat.

Även det nationalistiskt inriktade Alternativ för Tyskland (AfD) gör ett dåligt val och backar från 12,6 till 10,5 procent av rösterna.

De gröna – Tysklands miljöpartistiska allians och det liberala partiet FDP går starkt framåt med 14,8 respektive 11,5 procent av rösterna.

Hur den tyska regeringen kommer att se ut framöver är oklart då varken CDU eller SPD har någon egen majoritet utan måste förlita sig på att få med sig några av de andra partierna för att nå de nödvändiga 368 mandaten.

Såväl SPD:s ledare Olaf Scholz som CDU:s dito Armin Laschet låter dock meddela att de vill försöka bilda regering. Tills koalitionsförhandlingarna är klara blir det dock den sittande förbundskanslern Angela Merkel som fortsätter att styra.

Enligt Rutger Lindahl, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet föredrar De gröna en socialdemokratisk regering samtidigt som FDP helst vill se CDU fortsätta styra.

– De sitter med vågmästarroller. Men de kan inte blockera varandra, eftersom de kommer att behöva regera tillsammans, hävdar han.

Bedömare varnar för att regeringsförhandlingarna nu kan komma att ta flera månader och att en ny regering är på plats först till jul.

Även om AfD tappat stöd på förbundsnivå så har de vunnit mark i flera delstater – bland annat i Thüringen där de blir största partiet med 23,7 procent av rösterna.

Noterbart är också att det lilla partiet SSW som representerar den danska minoriteten i Schleswig-Holstein tagit ett mandat för första gången sedan 1949.

Vad gäller Tysklands extremt generösa migrationspolitik så förväntas denna fortsätta oavsett om CDU eller SPD styr landet, varför många konservativa och nationalister menar att det åtminstone ur det perspektivet inte spelar någon större roll vilket av de två partierna som har regeringsmakten.

Valresultatet i Tyskland

SPD: 25,7 procent
CDU/CSU: 24,1 procent
De gröna: 14,8 procent
FDP: 11,5 procent
AFD: 10,4 procent
Die Linke: 4,9 procent

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!