Matteo Salvini: “Kastrera våldtäktsmän”

publicerad 5 september 2023
- av Jan Sundstedt
Matteo Salvini
Italiens vice statsminister Matteo Salvini.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter en grov gruppvåldtäkt på Sicilien som skakat Italien har vice statsminister Matteo Salvini återigen rest frågan om kemisk tvångskastrering. Lega Nord-ledaren anser att fängelse inte är straff nog för denna typ av brott.

Sju misstänkta mellan 18 och 22 år sitter häktade i den sicilianska provinshuvudstaden Palermo, anklagade för att ha våldtagit en 19-årig kvinna i början av juli och för att dessutom ha filmat det grova övergreppet.

Fallet uppdagades förra veckan när rättegången mot den unga kvinnans påstådda förövare inleddes och har tagit över den offentliga debatten i Italien. Detaljer om överfallet som delats av flera lokala medier – inklusive chattarna mellan de sju häktade – har väckt ilska och avsky.

Matteo Salvini, partiledare för högernationella partiet Lega Nord (LN) och vice statsminister i Georgia Melonis koalitionsregering, har gett sig in i den offentliga debatten och kräver nu att våldtäktsmän ska kunna dömas till kemisk tvångskastrering.

Om man våldtar en kvinna eller ett barn har man uppenbarligen ett problem. Ett fängelsestraff är inte tillräckligt.

Sex av de sju som deltog i våldtäkten har häktats, medan en – som var minderårig vid tidpunkten för övergreppet – försattes på fri fot efter att ha erkänt. Enligt brottslingarnas familjer och deras advokater har de sex en svår tid i fängelset, då de hotas av andra intagna.

Matteo Salvini föreslår att hans förslag om att införa kemisk tvångskastrering snarast presenteras för det italienska parlamentet. Enligt hans förslag skulle den medicinska behandlingen kunna utdömas av en domare vid fällande dom mot en pedofil eller våldtäktsman och vara automatisk vid upprepade brott.

Idén har kritiserats av vissa, däribland Laura Boldrini från vänster-centerpartiet Partito Democratico (PD), som kommenterat att även om förslaget kan ge Salvini ett visst “politiskt samförstånd”, är det som behövs för att lösa problemet en “kulturell förändring” som bör börja från Italiens skolor.

Kemisk kastrering

Innebär att genom läkemedel sänka halten testosteron hos män eller djurhanar i syfte att minska könsdriften. I kriminalpolitisk debatt har förekommit förslag om att införa kemisk kastrering som särskild rättsverkan på brott vid bland annat våldtäkt. Sådan lagstiftning har till exempel genomdrivits i Sydkorea, Polen, och Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!