Massiv kritik mot WHO efter utnämnandet av Mugabe till goodwill-ambassadör

publicerad 21 oktober 2017
Den 93-årige Robert Mugabe har varit Zimbabwes president i snart 30 år

Världshälsoorganisationen, WHO, får nu utstå en massiv internationell kritikstorm. Orsaken: Att man utnämnt Robert Mugabe till att bli goodwill-ambassadör för FN-organet.

Den 93-årige Robert Mugabe har varit Zimbabwes diktator och president i snart 30 år. I flera år har Mugabes Zimbabwe rankats som ett av världens mest korrupta länder av Transparency International.

Nu har FN-organet Världshälsoorganisationen valt Mugabe som ett affischnamn för FN-organet. Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus har Mugabe det inflytande som krävs för att kunna få fram WHO:s budskap om icke-smittsamma sjukdomar i regionen, rapporterar AP.


Annonser:


Jag är hedrad att få sällskap av president Mugabe från Zimbabwe, ett land som placerar allmän sjukförsäkring och hälsofrämjande i centrum för sin politik för att ge vård till alla, sade Tedros Ghebreyesus under en konferens i Uruguay i veckan.

Valet av Mugabe som affischnamn har föga förvånande lett till massiv kritik. Bland annat av människorättsorganisationer i och utanför Zimbabwe. Kritik har även riktats mot WHO-chefen Tedros Ghebreyesus uttalande om att Zimbabwes sjukvård är i centrum för regeringens politik.

Det är helt absurt. Det visar på bristen av intresse som FN kan ha kring vad som verkligen pågår i Zimbabwe. Mugabe reser i väg utomlands för att få regelbunden vård. Han får inga mediciner eller besöker sjukhusen i Zimbabwe, säger en företrädande för Zimbabwe Vigil and Restoration of Human Rights.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.