Utrikes

Massiv kritik mot WHO efter utnämnandet av Mugabe till goodwill-ambassadör

Den 93-årige Robert Mugabe har varit Zimbabwes president i snart 30 år

Världshälsoorganisationen, WHO, får nu utstå en massiv internationell kritikstorm. Orsaken: Att man utnämnt Robert Mugabe till att bli goodwill-ambassadör för FN-organet.

Den 93-årige Robert Mugabe har varit Zimbabwes diktator och president i snart 30 år. I flera år har Mugabes Zimbabwe rankats som ett av världens mest korrupta länder av Transparency International.
Nu har FN-organet Världshälsoorganisationen valt Mugabe som ett affischnamn för FN-organet. Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus har Mugabe det inflytande som krävs för att kunna få fram WHO:s budskap om icke-smittsamma sjukdomar i regionen, rapporterar AP.

Jag är hedrad att få sällskap av president Mugabe från Zimbabwe, ett land som placerar allmän sjukförsäkring och hälsofrämjande i centrum för sin politik för att ge vård till alla, sade Tedros Ghebreyesus under en konferens i Uruguay i veckan.

Valet av Mugabe som affischnamn har föga förvånande lett till massiv kritik. Bland annat av människorättsorganisationer i och utanför Zimbabwe. Kritik har även riktats mot WHO-chefen Tedros Ghebreyesus uttalande om att Zimbabwes sjukvård är i centrum för regeringens politik.

Det är helt absurt. Det visar på bristen av intresse som FN kan ha kring vad som verkligen pågår i Zimbabwe. Mugabe reser i väg utomlands för att få regelbunden vård. Han får inga mediciner eller besöker sjukhusen i Zimbabwe, säger en företrädande för Zimbabwe Vigil and Restoration of Human Rights.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!