Maorier gravt överrepresenterade i Nya Zeeländska fängelser

publicerad 20 september 2020
- av Markus Andersson
Maorier med traditionella ansiktsmålningar på en kanottur.

Trots att maorier bara utgör ungefär en sjättedel av Nya Zeelands befolkning kommer över hälften av landets fångar från samma grupp.

På Nya Zeeland bor ungefär 5 miljoner människor, varav ungefär 16,5 procent av dessa är maorier – den polynesiska folkgrupp som invandrade till landet från Sällskapsöarna i Stilla havet på 1100-talet.

Trots att maorierna utgör blott en sjättedel av den totala befolkningen så utgör de samtidigt över hälften av landets fängelseinterner. I juni 2020 utgjorde maorier 52,3 procent av Nya Zeelands fångar. För två år sedan, i juni 2018, var den 50,7 procent.


Annonser:


På senare år är det svårt att hitta brottsstatistik kopplat till etnicitet, men statistik längre tillbaka antyder att överrepresentationen även speglas i de brott som begås i landet. 2004 låg maorier exempelvis bakom 75 procent av alla lösta brott i Bay of Plenty i nordöstra Nya Zeeland. I samma område utgör maorier bara en fjärdedel av befolkningen.

Utöver den höga kriminaliteten rapporteras maorier även lida av problem med fetma och alkoholism. Nästan hälften av vuxna maorier klassas som överviktiga. I en rapport från 2014 uppgav omkring en femtedel av de tillfrågade maorierna att de drack ”stora mängder alkohol åtminstone varje vecka”. En annan rapport från 2019 fastslår att 40 procent av maoriska män och 27 procent av maoriska kvinnor har en skadlig alkoholkonsumtion.

Tendensen påminner om liknande fall på andra håll i världen där naturfolk som urbaniseras förlorar kontakten med sina ursprungliga element och faller in i destruktivt beteende som följd av en slags fysisk och själslig obalans.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.