Människorättsorganisation: “Ukraina måste sluta använda civila som mänskliga sköldar”

Kriget i Ukraina

publicerad 8 april 2022
- av Markus Andersson
Ukraina anklagas för att systematiskt avfyra tunga vapen från tätbefolkade områden. Strategin kan förklara de förödande skador som uppkommit i ukrainska städer när ryska trupper skutit tillbaka mot vad som då kan betraktas som militära mål.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett längre reportage belyser The Washington Posts utrikeskorrespondent Sudarsan Raghavan hur den ukrainska armén utsätter den civila befolkningen för mycket stora faror och risker genom att placera sina soldater och vapen vid civila positioner och byggnader och beskjuter de ryska styrkorna från dessa.

Kort efter att en rysk missil träffat ett lägenhetskomplex och dödat minst fyra människor anländer den ukrainske parlamentsledamoten Oleksii Goncharenko till platsen och beklagar sig över att ryssarna attackerar bostadshus och insisterar på att det inte finns några militära mål eller trupper i närheten – det handlar enbart om rysk terror menar han.

Raghavan noterar dock att bara minuter senare så hörs ukrainska missiler avfyras i flera omgångar och det låter som att vapnen bara är några gator bort – och att de definitivt avfyras från huvudstaden.

I allt högre grad tvingas ukrainare konfronteras med en obekväm sanning: militärens förståeliga impuls att försvara sig mot ryska attacker kan också sätta civila i fara. Praktiskt taget varje stadsdel i de flesta städer har blivit militariserad, vissa mer än andra, vilket också gör dem till potentiella mål för ryska styrkor som försöker slå ut det ukrainska försvaret”.

William Shabas, professor i internationell rätt vid Middlesex universitet i London vill inte säga att den ukrainska militären är direkt ansvariga för de civila dödsfallen i landet – men påpekar ändå att Ukrainas armé genom att positionera sig i tätbebyggda områden sätter civilbefolkningen i fara. Denna uppfattning delas även av Richard Weir, forskare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Om det finns militär utrustning där och (ryssarna) säger att de beskjuter den här militära utrustningen så undergräver det påståenden om att de avsiktligen attackerar civila mål och civila personer.

Kan bryta mot krigets lagar

Utrikeskorrespondenten konstaterar också att Washington Posts journalister med egna ögon under den senaste månaden sett hur ukrainska pansarskott, luftvärnskanoner och pansarvagnar placeras nära flerfamiljshus och hur tungt beväpnad ukrainsk militär syns på Kievs gator och torg.

Ljudet av utgående raketer och artilleri kan höras ständigt i i huvudstaden Kiev”.

Richard Weir betonar att den ukrainska militären har ett ansvar utifrån internationell lag att avlägsna sin utrustning och sina soldater från områden som befolkas av civila och om detta inte går så är det den civila befolkningen som måste förflyttas bort från striderna.

– Om de inte gör det är det ett brott mot krigets lagar eftersom vad de gör är att sätta civila i fara eftersom all militär utrustning är legitima mål.

Den ukrainska militärledningen förkastar dock det resonemanget och menar att man har all rätt att försvara sina städer och att man strider efter principen om ”totalförsvar” – vilket innebär att frivilligsoldater har laglig rätt att skydda sina hem – även i civila miljöer. Vidare menar man att internationella krigslagar inte gäller för kriget i Ukraina eftersom Putins mål är att ”förstöra den ukrainska nationen” och att det inte går att försvara Kiev och andra städer utan att riskera att civila kommer till skada.

Mänskliga sköldar

Raghavan pekar dock vidare på hur beväpnad ukrainsk militär i Kiev stationerat sig vid lägenhetskomplex, kontor, tunnelbanestationer och butiker och hur man placerat ut minor i huvudstaden i syfte att stoppa ryska pansarvagnar.

Även om professor William Shabas understryker att Ryssland naturligtvis inte har rätt att döda civila, även om de befinner sig i närheten av militära mål och att man kan komma att ställas inför rätta för detta, så riktar han mycket skarp kritik mot Ukrainas militära strategi.

– Ukraina kan inte använda civila kvarter som mänskliga sköldar.

Säkerhetsexperter har också noterat hur det ukrainska luftvärnet är så centrerat i den centrala huvudstaden att när de skjutit ner ryska missiler eller drönare så har delar av dessa vid flera tillfällen regnat ner över civila bostadsområden. I ett annat fall dödades åtta människor vid en rysk attack mot ett shoppingcenter där ukrainska pansarvagnar och andra militärfordon posterats. Det är inte bara de ryska missilerna som oroar civilbefolkningen utan även det faktum att tunga vapen avfyras från deras egna bostadsområden.

– Det är otäckt. Det händer tre eller fyra gånger om dagen, kommenterar Ludmilia Kramerenko och tillägger att hon hoppas att kriget snart är över.

 

 

I en fältvideo som publicerats av den ryska statskanalen RT framkommer hur ryska trupper bekämpar ukrainska Azovbataljonens styrkor som positionerat sig i och befäst civila lägenhetsbyggnader i Mariupol varifrån man beskjuter ryska mål.

Boende i området vittnar också om hur medlemmar i Azov ofta tvingar sig in i lägenhetshusen och stationerar sig där och hur de antingen kör ut de som bor där eller helt enkelt skjuter ihjäl dem.

– Nationalisterna delade upp sig i grupper med cirka 10 personer i varje och positionerade sig i bostadshus. De kom hit på natten, säger en boende i Mariupol som också hävdar att byggnader som beskjutits med tungt ryskt artilleri är sådana som ockuperats av Azov.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!